Fedezd fel a specialty kávé világát magyar kávépörkölőnktől! Kóstold meg a One Eleven Roastery filter és eszpresszó pörkölési stílusait – baristáink kedvencei most elérhetőek!

Hamarosan érkezik

Yirgacheffe Gedeb Chelichele etióp specialty szemes arabica kávé 1000g

Cikkszám: 
OE127FKG

Ország: Etiópia

Régió: Gedeo Zone, SSNP

Alrégió/Város: Worka Chelichele, Gedeb
Farm: Worka Chelichele
Variáns: JARC variáns, Helyi tájfajták
Termőhely tengerszint feletti magassága:  1900-2200 m
Feldolgozási mód: Mosott ( fully washed)
Termelő: 400 kisbirtokos gazda szállít a Worka Chelichele mosóállomásra

Farm mérete: Átlagosan 5 hektár

Zsákméret: 60 kg GrainPro

Betakarítási hónapok:  Alacsony fekvésű területek: Október - December                                                                              

                                 Magas fekvésű területek: November - Január

Véleményünk szerint: hamarosan……

HAMAROSAN
Raktáron
Kiszerelés
Kiszerelés:
Pörkölési profil
Pörkölési profil:
Ország
Ország:
Kedvezményeket keres?
Részletek

A kávéról:

Ez a Worka Chelichele állomásról származó ízletes mosott tétel egy továbbfejlesztett eljárás és 400 kistermelő elkötelezettségének eredménye. Az eredmény? Virágos jegyekkel, málnával, csokoládéval és citrusfélékkel teli csésze.

Azt már tudjuk, hogy a kávé átlépi a nemzeti és nemzetközi határokat, és a Worka Chelichele mosóállomás éppen ezt bizonyítja. Közigazgatásilag Gedeb a Gedeo-zónában van, de ha kávéról van szó, az éghajlat és a talaj nem mindig igazodik a politikai határokhoz. Ezt a kávét gyakran „Yirgacheffe”-nek nevezik, mivel az ezen a területen termesztett kávék profiljukat tekintve testvérek a Yirgacheffe-ben termesztett kávékkal.

Mintegy 400 kisbirtokos termelő szállítja a cseresznyét a Worka Chelichele állomásra, ahol a gondos feldolgozás és az odaadás eredménye egy kivételes kávé. A Gedebben termesztett kávék többsége helyi fajtából származik, amelyeket gyakran “Etióp örökzöldnek” is neveznek. Emellett a régió néhány fajtáját a Jimma Mezőgazdasági Kutatóközpont (JARC), Etiópia egyik legfontosabb intézménye fejlesztette ki.

A JARC létfontosságú szerepet játszott a betegségeknek ellenálló, nagy termőképességű fajták kifejlesztésében, amelyek továbbra is kiváló minőséget biztosítanak a csészében. Ez a mosott tétel pedig ennek a figyelemre méltó régiónak minden egyedi jellemzőjét megtestesíti, virágos jegyekkel, málnával, csokoládéval és citrusfélékkel.

 

Termesztés:

A térségben a gazdálkodási módszerek továbbra is nagyrészt hagyományosak. A gazdák jellemzően más élelmiszernövényekkel együtt vetik a kávét, ami a kisbirtokosok körében elterjedt gyakorlat, amely maximalizálja a földhasználatot és élelmet biztosít a családok számára.

Amellett, hogy a legtöbb gazdaságban hagyományosan vegyes növénytermesztést folytatnak, alapértelmezés szerint biogazdálkodással is foglalkoznak. A régió gazdái jellemzően nagyon kevés műtrágyát vagy növényvédő szert használnak - ha egyáltalán használnak -. A legtöbb mezőgazdasági munkát a közvetlen családtagok végzik kézzel.

A régió ideális éghajlatának kihasználása érdekében a Worka Chelichele képzéseket biztosít, hogy a gazdák jobb minőségű cseresznyét termelhessenek. A képzés a megfelelő szüreti és szállítási eljárásokra összpontosít.

 

Szüret:

A gazdák szelektíven, kézzel szedik a cseresznyéket és a Worka Chelichele mosóállomásra szállítják. Az állomáson a dolgozók kézzel válogatják a bérkező cseresznyét, hogy eltávolítsák az alul- vagy túlérett, illetve a sérült cseresznyéket. A cseresznyéket beáztatják, hogy eltávolítsák az úszószemcséket, majd 72 órán keresztül pépesítik és erjesztik. Az erjedési folyamat javítása érdekében, a dolgozók 24 óránként csérelik ki a vizet. És biztosítják, hogy az átlaghőmérséklet stabilan 18,5 és 20,5°C  között maradjon.

Az erjesztés után a pergament tiszta vízben mossák, majd az állomás 360 magasított szárítóágyának valamelyikére szállítják, ahol körülbelül 21 napig szárad, amíg eléri az ideális  nedvességtartalmát. Minden szárítóágyat kóddal jelölnek, így könnyen nyomon követhető a feldolgozás állapota és követhetősége.

 

Etióp 1. Fokozat:

Etiópában az osztályzatok a hibák vizuális ellenőrzésétől és pohár minőségétől függenek. Az 1-es fokozatot tekintik a legmagasabb minőségű kávének. Az 1. és 2. osztályú kávét  specialty kávéként tartják számon. A 3-9. osztályú kávét pedig kereskedelmi kávéként. Az 1. osztályú kávé mentes a csészehibáktól és szennyeződésektől, és nem tartalmaz kótyagos kávészemeket.

 

A régióról/ Gedebről:

A legnagyobb városáról elnevezett Gedeb körzet a Gedeo-zónában nagyrészt mezőgazdasági jellegű. A 2007-es népszámlálás szerint a lakosság mintegy 11%-a élt városi környezetben. A lakosság többi része vidéki területeken él, és túlnyomórészt önellátó gazdálkodók.

A legtöbb gazda a régióban 5 hektárnál kisebb területen gazdálkodik (sokan a kávéfarmjukat a fák és nem pedig a terület alapján számolják). A művelési módszerek nagyrészt hagyományosak. A családok jellemzően kis földterületeket művelnek a lakóhelyük közelében, és az élelmiszernövényeket kávéval és más készpénztermelő növényekkel keverik.

A Gedebben termesztett kávék többsége helyi fajtájú kávé (amelyeket gyakran “Etióp örökzöldnek” is neveznek). A térségben gyakran termesztett fajtákat a Jimma Mezőgazdasági Kutatóközpont (JARC) által kifejlesztett fajták is megtalálhatók. A JARC Etiópia fontos kutatóközpontja, amely nagy munkát végzett a betegségeknek ellenálló és magas terméshozamú fajták kifejlesztésében, amelyek még mindig magas csészeminőséget mutatnak.

 

Kávé Etiópában:

Bár Etiópia a kávé szülőhelyeként ismert, ma is a kávészakma egyik kedvence a specialty kávéiparban hihetetlen ízválasztékának köszönhetően. Bár a teljes nyomon követhetőség a közelmúltban nehézségekbe ütközött, az új szabályozások lehetővé tették a közvetlen vásárlást. Közvetlenül együttmükődnek a termelőkkel, hogy segítsük őket a kíváló minőségű, különleges tételek előállításában, amelyek most már teljesen nyomon követhetőek, ami hozzáadott értéket jelent a termelők és pörkölől számára egyaránt.

Az etiópiai kávé kivételes minősége több tényező együttesének köszönhető. A kávéfajták genetikai sokfélesége azt jelenti, hogy még a hasonló termesztési és feldolgozási körülményekkel rendelkező farmok között (vagy azokon belül) is sokféle ízvilágot találunk.

A fajták mellett a feldolgozási módszerek is hozzájárulnak a végső minőséghez. A kiváló kávé végső, kulcsfontosságú összetevői Etiópiában a termelői hagyományok, amelyek megteremtették a genetikai sokféleséget, a feldolgozási infrastruktúrát és a nagyszerű kávét, amelyet ma élvezhetünk.

A legtöbb termelő Etiópiában kisbirtokos, és a többségük továbbra is hagyományos módszerekkel termeszti a kávét. Ennek eredményeként a legtöbb kávét vegyszeres műtrágya és növényvédő szerek használata nélkül termesztik. A kávé termesztése, betakarítása és szárítása szinte teljes egészében kézi módszerekkel történik.

Adatok
Pörkölési profil: Filter Pörkölési profil:
Filter
Tömeg:
1 kg/db
Csomagajánlatok
Hasonló termékek