A kávéról:
Ez a Worka Chelichele állomásról származó ízletes mosott tétel egy továbbfejlesztett eljárás és 400 kistermelő elkötelezettségének eredménye. Az eredmény? Virágos jegyekkel, málnával, csokoládéval és citrusfélékkel teli csésze.
Azt már tudjuk, hogy a kávé átlépi a nemzeti és nemzetközi határokat, és a Worka Chelichele mosóállomás éppen ezt bizonyítja. Közigazgatásilag Gedeb a Gedeo-zónában van, de ha kávéról van szó, az éghajlat és a talaj nem mindig igazodik a politikai határokhoz. Ezt a kávét gyakran „Yirgacheffe”-nek nevezik, mivel az ezen a területen termesztett kávék profiljukat tekintve testvérek a Yirgacheffe-ben termesztett kávékkal.
Mintegy 400 kisbirtokos termelő szállítja a cseresznyét a Worka Chelichele állomásra, ahol a gondos feldolgozás és az odaadás eredménye egy kivételes kávé. A Gedebben termesztett kávék többsége helyi fajtából származik, amelyeket gyakran “Etióp örökzöldnek” is neveznek. Emellett a régió néhány fajtáját a Jimma Mezőgazdasági Kutatóközpont (JARC), Etiópia egyik legfontosabb intézménye fejlesztette ki.
A JARC létfontosságú szerepet játszott a betegségeknek ellenálló, nagy termőképességű fajták kifejlesztésében, amelyek továbbra is kiváló minőséget biztosítanak a csészében. Ez a mosott tétel pedig ennek a figyelemre méltó régiónak minden egyedi jellemzőjét megtestesíti, virágos jegyekkel, málnával, csokoládéval és citrusfélékkel.
Termesztés:
A térségben a gazdálkodási módszerek továbbra is nagyrészt hagyományosak. A gazdák jellemzően más élelmiszernövényekkel együtt vetik a kávét, ami a kisbirtokosok körében elterjedt gyakorlat, amely maximalizálja a földhasználatot és élelmet biztosít a családok számára.
Amellett, hogy a legtöbb gazdaságban hagyományosan vegyes növénytermesztést folytatnak, alapértelmezés szerint biogazdálkodással is foglalkoznak. A régió gazdái jellemzően nagyon kevés műtrágyát vagy növényvédő szert használnak - ha egyáltalán használnak -. A legtöbb mezőgazdasági munkát a közvetlen családtagok végzik kézzel.
A régió ideális éghajlatának kihasználása érdekében a Worka Chelichele képzéseket biztosít, hogy a gazdák jobb minőségű cseresznyét termelhessenek. A képzés a megfelelő szüreti és szállítási eljárásokra összpontosít.
Szüret:
A gazdák szelektíven, kézzel szedik a cseresznyéket és a Worka Chelichele mosóállomásra szállítják. Az állomáson a dolgozók kézzel válogatják a bérkező cseresznyét, hogy eltávolítsák az alul- vagy túlérett, illetve a sérült cseresznyéket. A cseresznyéket beáztatják, hogy eltávolítsák az úszószemcséket, majd 72 órán keresztül pépesítik és erjesztik. Az erjedési folyamat javítása érdekében, a dolgozók 24 óránként csérelik ki a vizet. És biztosítják, hogy az átlaghőmérséklet stabilan 18,5 és 20,5°C között maradjon.
Az erjesztés után a pergament tiszta vízben mossák, majd az állomás 360 magasított szárítóágyának valamelyikére szállítják, ahol körülbelül 21 napig szárad, amíg eléri az ideális nedvességtartalmát. Minden szárítóágyat kóddal jelölnek, így könnyen nyomon követhető a feldolgozás állapota és követhetősége.
Etióp 1. Fokozat:
Etiópában az osztályzatok a hibák vizuális ellenőrzésétől és pohár minőségétől függenek. Az 1-es fokozatot tekintik a legmagasabb minőségű kávének. Az 1. és 2. osztályú kávét specialty kávéként tartják számon. A 3-9. osztályú kávét pedig kereskedelmi kávéként. Az 1. osztályú kávé mentes a csészehibáktól és szennyeződésektől, és nem tartalmaz kótyagos kávészemeket.
A régióról/ Gedebről:
A legnagyobb városáról elnevezett Gedeb körzet a Gedeo-zónában nagyrészt mezőgazdasági jellegű. A 2007-es népszámlálás szerint a lakosság mintegy 11%-a élt városi környezetben. A lakosság többi része vidéki területeken él, és túlnyomórészt önellátó gazdálkodók.
A legtöbb gazda a régióban 5 hektárnál kisebb területen gazdálkodik (sokan a kávéfarmjukat a fák és nem pedig a terület alapján számolják). A művelési módszerek nagyrészt hagyományosak. A családok jellemzően kis földterületeket művelnek a lakóhelyük közelében, és az élelmiszernövényeket kávéval és más készpénztermelő növényekkel keverik.
A Gedebben termesztett kávék többsége helyi fajtájú kávé (amelyeket gyakran “Etióp örökzöldnek” is neveznek). A térségben gyakran termesztett fajtákat a Jimma Mezőgazdasági Kutatóközpont (JARC) által kifejlesztett fajták is megtalálhatók. A JARC Etiópia fontos kutatóközpontja, amely nagy munkát végzett a betegségeknek ellenálló és magas terméshozamú fajták kifejlesztésében, amelyek még mindig magas csészeminőséget mutatnak.
Kávé Etiópában:
Bár Etiópia a kávé szülőhelyeként ismert, ma is a kávészakma egyik kedvence a specialty kávéiparban hihetetlen ízválasztékának köszönhetően. Bár a teljes nyomon követhetőség a közelmúltban nehézségekbe ütközött, az új szabályozások lehetővé tették a közvetlen vásárlást. Közvetlenül együttmükődnek a termelőkkel, hogy segítsük őket a kíváló minőségű, különleges tételek előállításában, amelyek most már teljesen nyomon követhetőek, ami hozzáadott értéket jelent a termelők és pörkölől számára egyaránt.
Az etiópiai kávé kivételes minősége több tényező együttesének köszönhető. A kávéfajták genetikai sokfélesége azt jelenti, hogy még a hasonló termesztési és feldolgozási körülményekkel rendelkező farmok között (vagy azokon belül) is sokféle ízvilágot találunk.
A fajták mellett a feldolgozási módszerek is hozzájárulnak a végső minőséghez. A kiváló kávé végső, kulcsfontosságú összetevői Etiópiában a termelői hagyományok, amelyek megteremtették a genetikai sokféleséget, a feldolgozási infrastruktúrát és a nagyszerű kávét, amelyet ma élvezhetünk.
A legtöbb termelő Etiópiában kisbirtokos, és a többségük továbbra is hagyományos módszerekkel termeszti a kávét. Ennek eredményeként a legtöbb kávét vegyszeres műtrágya és növényvédő szerek használata nélkül termesztik. A kávé termesztése, betakarítása és szárítása szinte teljes egészében kézi módszerekkel történik.