Explore the world of specialty coffee with our Hungarian coffee roastery! Taste the filter and espresso roast styles from One Eleven Roastery—our baristas' favorites are now available!

La Bastilla nicaraguai specialty szemes arabica kávé 1000g

Article No.: 
OE105EKG

Ország: Nicaragua

Régió: Jinotega

Kooperatíva / Farm: La Bastilla Coffee Estates

Variáns: Catuai (vörös és sárga)

Tengerszint feletti magasság: 1.100 – 1.450 m

Feldolgozási mód: Nedves eljárás (acéltartályban)

Véleményünk szerint: Citrusok, mogyoró, trópusi gyülölcsök

 

Available for order
Packaging:
Roasting profile:
Country:
49
Unit price: 49 €/Kg
Kedvezményeket keres?
Details

 

A Kávéról

 

Mosott feldolgozású kávénkat a La Bastilla ültetvényről szereztük be, amely Jinotega régióban, Nicaraguában található. A szüret során a szedők célzottan az érett, piros, gyümölcscukorban gazdag cseresznyéket választották ki ehhez a tételhez. Később, amikor a kávét fermentáló tályokba helyezték, és elindult a hömérséklet kontrolált eljárás. A magas cukortartalom táplálékként szolgált a “tempo” fermentációs folyamat számára.

 

A  feldolgozás során a hőmérséklet és a pH-értékek folyamatos ellenőrzése kulcsfontosságú. Nagyfokú odafigyeléssel biztosítják a kiváló végeredményt. Ennek a kávénak az esetében egy ragyogóan tiszta, friss trópusi gyümölcsös ízvilágú csészét kapunk, amelyet bőséges aszalt gyümölcsös édesség és finom virágos jegyek egészítenek ki.

 

La Bastilla Kávéültetvények

 

A La Bastilla Coffee Estates, amely Jinotega északkeleti részén helyezkedik el, híres kiváló minőségű kávéiról. A Cerro Datanlí El Diablo természetvédelmi terület ölelésében, mindössze néhány kilométerre a Lago de Apanastól, a La Bastilla birtok trópusi paradicsom a gazdag állat- és növényvilág számára, melyet mély, termékeny vulkanikus talaj alapoz meg. A birtok 2003 óta a Rainforest Alliance (Esőerdő Szövetség) által tanúsított, és azóta is elkötelezett a folyamatos kiválóság mellett. A két farmon – Finca La Bastilla és Finca Santa Luz – az ültetvény körülbelül 50 állandó dolgozót és a szüret idején akár 600 szezonális munkást alkalmaz.

 

Az ültetvényen belül mikrofarmokat alakítottak ki, hogy minden egyes kávé a saját mikroklímájának megfelelően bontakoztathassa ki a benne rejlő potenciált. Ezeket a farmokat tovább bontják tételszintekre, ahol a tételeket a mikrofarm, a kávéfajta és a magasság alapján is megkülönböztetik.

 

Feldolgozás és mikrotételek

 

A La Bastilla rendelkezik saját mikrofeldolgozó üzemmel is. Minden kávét gondosan dolgoznak fel nedves és száraz módszerrel egyaránt. A kávéfajták sokszínűsége és a feldolgozási folyamat teljes kontrollja révén a La Bastilla évente több mint 150 mikrotétel  előállítására képes – beleértve az egyedi igények alapján készült kávékat  is.

 

 

A kávé története Nicaraguában

 

A kávét a 18. század végén misszionáriusok és gyarmatosítók vezették be Nicaraguába. A 19. század végére a kávé az ország fő exportcikkévé vált. Bár a politikai instabilitás, a polgárháború és a közelmúlt természeti katasztrófái komoly kihívásokat jelentettek az országnak, Nicaragua továbbra is a kávétermesztést tekinti fő kereskedelmi növényének.

 

Az ország hatalmas területe sokféle mikroklímát kínál, amelyek – az ott termesztett számos kávéfajtával együtt – változatos ízprofilokat eredményeznek. A legismertebb kávétermő régiók: Jinotega, Matagalpa és Nueva Segovia, de ide sorolható a kevésbé ismert Estelí és Madrizis is.

 

A nicaraguai kávé legnagyobb része árnyékos ültetvényeken, organikus gazdálkodási módszerekkel készül. Az ország világszerte ismertté vált kiváló minőségű, Fairtrade (méltányos kereskedelemből származó) és bio kávéiról.

  

Mit jelentenek a HG és SHG jelölések?

 

A HG (High Grown – magashegyi) és SHG (Strictly High Grown – szigorúan magashegyi) megjelölések a termesztési magasságra utalnak. Az SHG minősítésű kávékat magasabb színvonalúnak tekintik, mivel a magasabb, hűvösebb régiókban a kávécseresznye lassabban érik, ami összetettebb ízvilágot eredményez.

 

Ezenkívül az EP (European Preparation – európai feldolgozás) azt jelenti, hogy a zöld kávészemeket kézzel válogatják, hogy eltávolítsák a hibás szemeket és az idegen anyagokat.

 

A kávéminőség osztályozása

 

Nicaraguában a kávé osztályozása elsősorban a termesztési magasság, esetenként a szemméret és a csésze minősége alapján történik. A használt kifejezések az ültetvény tengerszint feletti magasságát jelölik – a magasabban fekvő területeken általában sűrűbb, komplexebb ízű kávébabok teremnek, mivel ott a cseresznye lassabban érik a hűvösebb hőmérsékleten.

 

SHG (Strictly High Grown): 1200 méter feletti magasságban termesztett kávé

HG (High Grown):  900 és 1200 méter közötti magasságon termesztett kávé

EP (European Preparation): kézzel válogatott, hibás és idegen anyagoktól mentes zöld kávé

Info
Roasting profile:
Espresso
Weight:
1 kg/db
Csomagajánlatok
Similar products
La Bastilla nicaraguai specialty szemes arabica kávé 1000g
La Bastilla nicaraguai specialty szemes arabica kávé 1000g
49