A Kávéról
Mosott feldolgozású kávénkat a La Bastilla ültetvényről szereztük be, amely Jinotega régióban, Nicaraguában található. A szüret során a szedők célzottan az érett, piros, gyümölcscukorban gazdag cseresznyéket választották ki ehhez a tételhez. Később, amikor a kávét fermentáló tályokba helyezték, és elindult a hömérséklet kontrolált eljárás. A magas cukortartalom táplálékként szolgált a “tempo” fermentációs folyamat számára.
A feldolgozás során a hőmérséklet és a pH-értékek folyamatos ellenőrzése kulcsfontosságú. Nagyfokú odafigyeléssel biztosítják a kiváló végeredményt. Ennek a kávénak az esetében egy ragyogóan tiszta, friss trópusi gyümölcsös ízvilágú csészét kapunk, amelyet bőséges aszalt gyümölcsös édesség és finom virágos jegyek egészítenek ki.
La Bastilla Kávéültetvények
A La Bastilla Coffee Estates, amely Jinotega északkeleti részén helyezkedik el, híres kiváló minőségű kávéiról. A Cerro Datanlí El Diablo természetvédelmi terület ölelésében, mindössze néhány kilométerre a Lago de Apanastól, a La Bastilla birtok trópusi paradicsom a gazdag állat- és növényvilág számára, melyet mély, termékeny vulkanikus talaj alapoz meg. A birtok 2003 óta a Rainforest Alliance (Esőerdő Szövetség) által tanúsított, és azóta is elkötelezett a folyamatos kiválóság mellett. A két farmon – Finca La Bastilla és Finca Santa Luz – az ültetvény körülbelül 50 állandó dolgozót és a szüret idején akár 600 szezonális munkást alkalmaz.
Az ültetvényen belül mikrofarmokat alakítottak ki, hogy minden egyes kávé a saját mikroklímájának megfelelően bontakoztathassa ki a benne rejlő potenciált. Ezeket a farmokat tovább bontják tételszintekre, ahol a tételeket a mikrofarm, a kávéfajta és a magasság alapján is megkülönböztetik.
Feldolgozás és mikrotételek
A La Bastilla rendelkezik saját mikrofeldolgozó üzemmel is. Minden kávét gondosan dolgoznak fel nedves és száraz módszerrel egyaránt. A kávéfajták sokszínűsége és a feldolgozási folyamat teljes kontrollja révén a La Bastilla évente több mint 150 mikrotétel előállítására képes – beleértve az egyedi igények alapján készült kávékat is.
A kávé története Nicaraguában
A kávét a 18. század végén misszionáriusok és gyarmatosítók vezették be Nicaraguába. A 19. század végére a kávé az ország fő exportcikkévé vált. Bár a politikai instabilitás, a polgárháború és a közelmúlt természeti katasztrófái komoly kihívásokat jelentettek az országnak, Nicaragua továbbra is a kávétermesztést tekinti fő kereskedelmi növényének.
Az ország hatalmas területe sokféle mikroklímát kínál, amelyek – az ott termesztett számos kávéfajtával együtt – változatos ízprofilokat eredményeznek. A legismertebb kávétermő régiók: Jinotega, Matagalpa és Nueva Segovia, de ide sorolható a kevésbé ismert Estelí és Madrizis is.
A nicaraguai kávé legnagyobb része árnyékos ültetvényeken, organikus gazdálkodási módszerekkel készül. Az ország világszerte ismertté vált kiváló minőségű, Fairtrade (méltányos kereskedelemből származó) és bio kávéiról.
Mit jelentenek a HG és SHG jelölések?
A HG (High Grown – magashegyi) és SHG (Strictly High Grown – szigorúan magashegyi) megjelölések a termesztési magasságra utalnak. Az SHG minősítésű kávékat magasabb színvonalúnak tekintik, mivel a magasabb, hűvösebb régiókban a kávécseresznye lassabban érik, ami összetettebb ízvilágot eredményez.
Ezenkívül az EP (European Preparation – európai feldolgozás) azt jelenti, hogy a zöld kávészemeket kézzel válogatják, hogy eltávolítsák a hibás szemeket és az idegen anyagokat.
A kávéminőség osztályozása
Nicaraguában a kávé osztályozása elsősorban a termesztési magasság, esetenként a szemméret és a csésze minősége alapján történik. A használt kifejezések az ültetvény tengerszint feletti magasságát jelölik – a magasabban fekvő területeken általában sűrűbb, komplexebb ízű kávébabok teremnek, mivel ott a cseresznye lassabban érik a hűvösebb hőmérsékleten.
SHG (Strictly High Grown): 1200 méter feletti magasságban termesztett kávé
HG (High Grown): 900 és 1200 méter közötti magasságon termesztett kávé
EP (European Preparation): kézzel válogatott, hibás és idegen anyagoktól mentes zöld kávé