A kávéról
Kiangoi feldolgozó állomást a Rung’eto Farmer Cooperative Society (FCS) birtokolja és üzemelteti. Az ide szállító farmer 1600-1700 méteres magasságban termesztenek kávét, főleg SL28, SL34 és Ruiru 11 variánsokat.
Termesztés
Az ’SL’ variánsok olyan fajták, melyeket a Scott Agricultural Laboratories (röviden SAL) tenyésztett ki az 1930-as és 1940-es években. Hamar nagyon sok kenyai termelő kedvenc fáivá váltak, köszönhetően mélyre ható gyökérrendszerüknek, ami lehetővé teszi, hogy öntözés nélkül is virágozzanak és a kevés vízkészletet maximálisan kihasználják. Termesztésük során szigorú figyelmet kap a fenntarthatóság és a helyes mezőgazdasági gyakorlatok, a lehető legkisebb környezetre gyakorolt hatás érdekében. A Ruiru 11 egy relatíve új variáns, betegség-ellenállóságáról és gazdag terméséről ismert, valamint már 2 év után is hoz gyümölcsöt.
Szüret és Feldolgozás
A kistermelők kézzel szüretelik az érett kávécsresznyéket, majd Kiangoi állomásra viszik. Átvétel után a kávét átvizsgálják és kádakban lebegtetik. Az állomás csak az ép, érett és magas sűrűségű szemeket fogadja be.
Befogadás után a kávécseresznyéket pépesítik és 12-16 órát fermentálják. Ezt követően a kávét tiszta vízben lemossák és 24 órát áztatják. Áztatás után a kávét kifektetik száradni. A szárítmányt gyakran forgatják, garantálva az egyenletes száradást, a nap legforróbb időszakában és éjszaka lefedik, hogy óvják a napsütéstől, illetve az esti nedvességtől. A teljes száradási folyamat 10-14 napot vesz igénybe.