A kávéról
Ez a természetes feldolgozott kávé a Suke Quto mosóállamosról származik,amely a Sookoo Coffee tulajdonában van, ahová 21 termelő szállítja a kávéját, 2018-ban épült. Nevét kebeleről kapta, ahol a mosóállomás található.
A mosóállomás prémium árakat, képzést, második kifizetés, útépítést, és iskolai támogatást kínál a helyi közösségeknek.
Termelés
A térségben a gazdálkodási módszerek továbbra is nagyrészt hagyományosak. A Guji gazdák jellemzően más élelmiszernövényekkel keverik a kávéültetvényeket. Ez a módszer a kisbirtokosok körében elterjedt, mivel maximalizálja a földhasználatot és élelmet biztosít a családok számára.
Szüret és Utószüret
A kávécseresznyéket szelektíven kézzel szedik és válogatják a képzet dolgozók, akik eltávolítják az éretlen, túlérett vagy sérült cseresznyét. Ez biztosítja, hogy csak a legjobb minőségű cseresznyét dolgozzák fel.
A cseresznyét emelt ágyakon 21-28 napig szárítják, amíg eléri a kívánt nedvességtartalmát.
Sookoo Coffee
A Sucafina 2019 óta dolgozik együtt a Sookoo kávéval. A Sookoo Coffee egy családi vállalkozás, amelyet Ture Waji vezet. A Sookoo kiváló minőségű bio- és különleges kávét termel. A Sookoo nevét az aranyat jelentő Etióp szóról kapta. Az aranyhoz hasonlóan a kávé is értékes, és a Sookoo neve tükrözi azt a gondosságot és figyelmet, amit a kávéikra fordítanak.
Kávé Etiópában
Bár Etiópia a kávé szülőhelyeként hires, ma is kávészakma egyik kedvence a különleges kávéiparban hihetetlen ízválasztékának köszönhetően. Bár a teljes nyomon követhetőség a közelmúltban nehézségekbe ütközött, az új szabályozások lehetővé tették a közvetlen vásárlást. Közvetlenül együttműködünk a termelőkkel, hogy segítsük őket a kíváló minőségű, különleges tételek előállításában, amelyek most már teljesen nyomon követhetőek, ami hozzáadott értéket jelent a termelők és a pörkölők számára egyárant.
Az etiópiai kávé kivételes miősége több tényező együttesének köszönhető. A kávéfajták genetikai sokfélesége azt jelenti, hogy az ízek sokfélesége még a hasonló termesztési és feldolgozási körülményekkel rendelkező farmok között vagy azokon belül is megtalálható. A fajták mellett a feldolgozási módszerek is hozzájárulnak a végső minőséghez. A kiváló kávé végső, kulcsfontosságú összetevői Etiópiában azok a termelési hagyományok, amelyek megteremtették a genetikai sokféleséget, a feldolgozási infrastruktúrát és a ma élvezhető kiváló kávét.
Etiópiában a legtöbb termelő kisbirtokos, és a többség továbbra is hagyományos módszerekkel termeszti a kávét. Ennek eredményeként a legtöbb kávét vegyszeres műtrágya és növényvédő szerek használata nélkül termesztik. A kávé termesztése, betakarítása és szárítása szinte teljes egészében kézi módszerekkel történik.