Explore the world of specialty coffee with our Hungarian coffee roastery! Taste the filter and espresso roast styles from One Eleven Roastery—our baristas' favorites are now available!

Coming soon

Yirgacheffe Gedeb Chelichele etióp specialty szemes arabica kávé 200g

Article No.: 
OE127E

Ország: Etiópia

Régió: Gedeo Zone, SSNP

Alrégió/Város: Worka Chelichele, Gedeb
Farm: Worka Chelichele
Variáns: JARC variáns, Helyi tájfajták
Termőhely tengerszint feletti magassága:  1900-2200 m
Feldolgozási mód: Mosott ( fully washed)
Termelő: 400 kisbirtokos gazda szállít a Worka Chelichele mosóállomásra

Farm mérete: Átlagosan 5 hektár

Zsákméret: 60 kg GrainPro

Betakarítási hónapok:  Alacsony fekvésű területek: Október - December                                                                              

                                  Magas fekvésű területek: November - Január

Véleményünk szerint: hamarosan……

In stock
Packaging
Packaging:
Roasting profile
Roasting profile:
Country
Country:
Kedvezményeket keres?
Details

A kávéról:

Ez a Worka Chelichele állomásról származó ízletes mosott tétel egy továbbfejlesztett eljárás és 400 kistermelő elkötelezettségének eredménye. Az eredmény? Virágos jegyekkel, málnával, csokoládéval és citrusfélékkel teli csésze.

Azt már tudjuk, hogy a kávé átlépi a nemzeti és nemzetközi határokat, és a Worka Chelichele mosóállomás éppen ezt bizonyítja. Közigazgatásilag Gedeb a Gedeo-zónában van, de ha kávéról van szó, az éghajlat és a talaj nem mindig igazodik a politikai határokhoz. Ezt a kávét gyakran „Yirgacheffe”-nek nevezik, mivel az ezen a területen termesztett kávék profiljukat tekintve testvérek a Yirgacheffe-ben termesztett kávékkal.

Mintegy 400 kisbirtokos termelő szállítja a cseresznyét a Worka Chelichele állomásra, ahol a gondos feldolgozás és az odaadás eredménye egy kivételes kávé. A Gedebben termesztett kávék többsége helyi fajtából származik, amelyeket gyakran “Etióp örökzöldnek” is neveznek. Emellett a régió néhány fajtáját a Jimma Mezőgazdasági Kutatóközpont (JARC), Etiópia egyik legfontosabb intézménye fejlesztette ki.

A JARC létfontosságú szerepet játszott a betegségeknek ellenálló, nagy termőképességű fajták kifejlesztésében, amelyek továbbra is kiváló minőséget biztosítanak a csészében. Ez a mosott tétel pedig ennek a figyelemre méltó régiónak minden egyedi jellemzőjét megtestesíti, virágos jegyekkel, málnával, csokoládéval és citrusfélékkel.

 

Termesztés:

A térségben a gazdálkodási módszerek továbbra is nagyrészt hagyományosak. A gazdák jellemzően más élelmiszernövényekkel együtt vetik a kávét, ami a kisbirtokosok körében elterjedt gyakorlat, amely maximalizálja a földhasználatot és élelmet biztosít a családok számára.

Amellett, hogy a legtöbb gazdaságban hagyományosan vegyes növénytermesztést folytatnak, alapértelmezés szerint biogazdálkodással is foglalkoznak. A régió gazdái jellemzően nagyon kevés műtrágyát vagy növényvédő szert használnak - ha egyáltalán használnak -. A legtöbb mezőgazdasági munkát a közvetlen családtagok végzik kézzel.

A régió ideális éghajlatának kihasználása érdekében a Worka Chelichele képzéseket biztosít, hogy a gazdák jobb minőségű cseresznyét termelhessenek. A képzés a megfelelő szüreti és szállítási eljárásokra összpontosít.

 

Szüret:

A gazdák szelektíven, kézzel szedik a cseresznyéket és a Worka Chelichele mosóállomásra szállítják. Az állomáson a dolgozók kézzel válogatják a bérkező cseresznyét, hogy eltávolítsák az alul- vagy túlérett, illetve a sérült cseresznyéket. A cseresznyéket beáztatják, hogy eltávolítsák az úszószemcséket, majd 72 órán keresztül pépesítik és erjesztik. Az erjedési folyamat javítása érdekében, a dolgozók 24 óránként csérelik ki a vizet. És biztosítják, hogy az átlaghőmérséklet stabilan 18,5 és 20,5°C  között maradjon.

Az erjesztés után a pergament tiszta vízben mossák, majd az állomás 360 magasított szárítóágyának valamelyikére szállítják, ahol körülbelül 21 napig szárad, amíg eléri az ideális  nedvességtartalmát. Minden szárítóágyat kóddal jelölnek, így könnyen nyomon követhető a feldolgozás állapota és követhetősége.

 

Etióp 1. Fokozat:

Etiópában az osztályzatok a hibák vizuális ellenőrzésétől és pohár minőségétől függenek. Az 1-es fokozatot tekintik a legmagasabb minőségű kávének. Az 1. és 2. osztályú kávét  specialty kávéként tartják számon. A 3-9. osztályú kávét pedig kereskedelmi kávéként. Az 1. osztályú kávé mentes a csészehibáktól és szennyeződésektől, és nem tartalmaz kótyagos kávészemeket.

 

A régióról/ Gedebről:

A legnagyobb városáról elnevezett Gedeb körzet a Gedeo-zónában nagyrészt mezőgazdasági jellegű. A 2007-es népszámlálás szerint a lakosság mintegy 11%-a élt városi környezetben. A lakosság többi része vidéki területeken él, és túlnyomórészt önellátó gazdálkodók.

A legtöbb gazda a régióban 5 hektárnál kisebb területen gazdálkodik (sokan a kávéfarmjukat a fák és nem pedig a terület alapján számolják). A művelési módszerek nagyrészt hagyományosak. A családok jellemzően kis földterületeket művelnek a lakóhelyük közelében, és az élelmiszernövényeket kávéval és más készpénztermelő növényekkel keverik.

A Gedebben termesztett kávék többsége helyi fajtájú kávé (amelyeket gyakran “Etióp örökzöldnek” is neveznek). A térségben gyakran termesztett fajtákat a Jimma Mezőgazdasági Kutatóközpont (JARC) által kifejlesztett fajták is megtalálhatók. A JARC Etiópia fontos kutatóközpontja, amely nagy munkát végzett a betegségeknek ellenálló és magas terméshozamú fajták kifejlesztésében, amelyek még mindig magas csészeminőséget mutatnak.

 

Kávé Etiópában:

Bár Etiópia a kávé szülőhelyeként ismert, ma is a kávészakma egyik kedvence a specialty kávéiparban hihetetlen ízválasztékának köszönhetően. Bár a teljes nyomon követhetőség a közelmúltban nehézségekbe ütközött, az új szabályozások lehetővé tették a közvetlen vásárlást. Közvetlenül együttmükődnek a termelőkkel, hogy segítsük őket a kíváló minőségű, különleges tételek előállításában, amelyek most már teljesen nyomon követhetőek, ami hozzáadott értéket jelent a termelők és pörkölől számára egyaránt.

Az etiópiai kávé kivételes minősége több tényező együttesének köszönhető. A kávéfajták genetikai sokfélesége azt jelenti, hogy még a hasonló termesztési és feldolgozási körülményekkel rendelkező farmok között (vagy azokon belül) is sokféle ízvilágot találunk.

A fajták mellett a feldolgozási módszerek is hozzájárulnak a végső minőséghez. A kiváló kávé végső, kulcsfontosságú összetevői Etiópiában a termelői hagyományok, amelyek megteremtették a genetikai sokféleséget, a feldolgozási infrastruktúrát és a nagyszerű kávét, amelyet ma élvezhetünk.

A legtöbb termelő Etiópiában kisbirtokos, és a többségük továbbra is hagyományos módszerekkel termeszti a kávét. Ennek eredményeként a legtöbb kávét vegyszeres műtrágya és növényvédő szerek használata nélkül termesztik. A kávé termesztése, betakarítása és szárítása szinte teljes egészében kézi módszerekkel történik.

Info
Roasting profile: Espresso Roasting profile:
Espresso
Weight:
200 g/pcs
Csomagajánlatok
Similar products