Fedezd fel a specialty kávé világát magyar kávépörkölőnktől! Kóstold meg a One Eleven Roastery filter és eszpresszó pörkölési stílusait – baristáink kedvencei most elérhetőek!

ÚJ

Tzikin specialty kávé 200g

Cikkszám: 
OE121E

Ország: Guatemala

Régió: Huehuetenango

Farm: Sok kisebb farm a régión belül

Variáns: Bourbon, Catuai, Caturra, Pache

Termőhely tengerszint feletti magassága: 1,500-2,000 m

Feldolgozási mód: Mosott

Véleményünk szerint: Csokoládé, dohány, alma

Raktáron
Kiszerelés:
Pörkölési profil:
Ország:
4 640 Ft
Egységár: 23 200 Ft/kg
Kedvezményeket keres?
Részletek

A kávéról

A maja kultúrában, a Tz’ikin egy nahual (Spirituális lény), a Maja földek védelmezője. Ebből inspirálódva, a Tzikint feldolgozó és forgalmazó egyesület profitja egy részét visszaforgatja a helyi farmerek segítésébe, például iskolaprogramokba, ami lehetővé teszi, hogy a földeken dolgozók gyerekei szüretidény alatt is tanulhassanak.

A kávé korábban Mam néven létezett, a névváltással együtt elismerik a klímaváltozás okozta nehézségeket és a fenntartható kávétermesztés fontosságát.

Ma Huehuetenango lakosságának körülbelül 75%-a őslakos maja. A Tzikin kávéját kistermelők szolgáltatják egy mikrorégióból, a Cuchamantes hegyvonulaton fekvő La Libertad és San Pedro Necta települések környékéről.

Termesztés

Huehuetenango régióban már évezredek óta zajlik földművelés. A mai napig használt földművelési technikák közé tartozik, hogy bárányoktól származó organikus trágyát használnak, rotálják a földet, hogy annak legyen ideje meggyógyulni és hogy közösségek végzik a szüretet. A farmerek emellett termények széles választékát ültetik, úgy hogy az a lehető legjobban kihasználja Huehuetenango meredek lejtőit.

Szüret és feldolgozás

Félreeső helyzete miatt a legtöbb huehuetenango-i termelő saját maga dolgozza fel a kávét. A leggyakoribb otthoni eljárás a mosott feldolgozás. A farmerek kézzel szüretelik a kávécsresznyéket, majd a farmon pépesítik, legtöbbször kis, kézi vagy elektromos pépesítőkkel. Egy rövid fermentálás után a kávét felkavarják, hogy eltávolítsák a maradék nyálkát is, majd tiszta vízzel lemossák. A feldolgozás során használt összes víz szűrt, hogy az organikus szilárdanyagok ne fertőzzék meg a helyi vízrendszereket. A farmerek a kávét magaságyakra fektetik, melyeket egymásra helyeznek a maximális helykihasználás érdekében. A kávét minőségi szempontok szerint osztályozzák mielőtt a szárazmalomba kerülne.

Adatok
Pörkölési profil:
Eszpresszó
Tömeg:
200 g/db
Csomagajánlatok
Az alábbi terméket ajánljuk még kiegészítőként
Hasonló termékek
Tzikin specialty kávé 200g
Tzikin specialty kávé 200g
4 640 Ft