A kávéról
Az Okoluu Farmers’ Group 33 gazdája 2000 és 2150 méterrel a tengerszint felett termeszt kávéfákat – elképesztő magasságokban. A körülbelül 2 hektáros gazdaságok fái 1 és 7 év közöttiek. A gazdák egyre inkább olyan fajtákat választanak, amelyek ellenállóbbak a betegségekkel szemben és nagyobb hozamot biztosítanak – ez elősegíti a termelési módszereik fejlődését.
Termesztés
A Guji térségben a mezőgazdasági módszerek nagyrészt hagyományosak maradtak. A gazdák gyakran vegyes művelést alkalmaznak, azaz a kávénövényeket más élelmiszernövényekkel együtt termesztik. Ez a kisbirtokosok körében elterjedt gyakorlat, mivel segít a földhasználat maximalizálásában, és élelmet biztosít a család számára.
A vegyes termesztés mellett a gazdaságok többsége szinte teljesen organikus, mivel alig vagy egyáltalán nem használnak műtrágyát vagy növényvédő szereket. A munkák többségét kézzel végzik, még a feldolgozás során is, a gépesítés ritka.
Szüret
A gazdák kézzel, szelektíven szedik a megérett kávécseresznyét. A leszedett, érett cseresznyét emelt ágyakon szárítják a napon. A szárítás során a termést gyakran forgatják az egyenletes száradás érdekében. A teljes száradási folyamat körülbelül 2-3 hétig tart.
A Guji régióról
A Guji kávét csak nemrég különítették el hivatalosan a szomszédos Sidamo és Yirgacheffe régiók kávéitól. Egyedi ízprofiljuknak és kiváló minőségüknek köszönhetően azonban gyorsan nemzetközi elismerésre tettek szert.
A régióban bőséges csapadék esik, a terep pedig meredek, hegyvidéki, ami ideális a változatos kávéfajták termesztésére.
Etiópia híres arról, hogy a kávé szülőhazája, és ma is az egyik legfontosabb szereplő a specialty kávé világában a rendkívüli ízválasztéknak köszönhetően. Bár korábban a nyomon követhetőség korlátozott volt, új szabályozások révén ma már lehetővé vált a közvetlen beszerzés. Ennek köszönhetően közvetlenül dolgozunk együtt a termelőkkel, hogy prémium minőségű, teljes mértékben visszakövethető kávékat hozzunk létre – ez mind a gazdák, mind a pörkölők számára értéket teremt.
Az etióp kávé kivételes minősége több tényező kombinációjának köszönhető: a genetikai sokszínűség miatt még az egymáshoz közeli ültetvényeken is más ízvilág alakulhat ki. Emellett a feldolgozási módszerek is jelentősen befolyásolják a végső minőséget. A hagyományok – amelyek ezt a genetikai változatosságot és a feldolgozási infrastruktúrát kialakították – teszik lehetővé, hogy ma is élvezhessük a kiemelkedő etióp kávét.
Az ország termelőinek többsége kisbirtokos, és a legtöbben továbbra is hagyományos módszerekkel dolgoznak, jellemzően vegyszerek nélkül. A kávé szinte teljes egészében kézi munkával kerül termesztésre, szüretelésre és szárításra.