Mundayo 1000g

VAN
Raktárkészlet:
Mundayo 1000g
Kiszerelés
Pörkölési profil
Ország
20 300 Ft

Ország: Etiópia

Régió: Oromia

Farm: AASH PLC mosóállomás

Farmer: 750 farmer átlagosan 1-1,5 hektárral

Variáns: JARC variánsok és hiperlokális fajták

Termőhely tengerszint feletti magassága: 1950m

Feldolgozási mód: Mosott

Véleményünk szerint: Akác, Mandarin, Birs

Részletek

A kávéról

A Testi Specialty Coffee 2019-ben megvásárolta az AASH PLC mosóállomást, és nekilátott a helyi termelőkkel együtt dolgozni annak érdekében, hogy kiváló minőségű specialty kávét állítsanak elő. Körülbelül 750 helyi kis farm szállítja be a kávét az állomásra. Ezek kb. 1900 méteren, vagy annál is magasabb tengerszint feletti magasságban találhatók. A farmokon JARC variánsok és helyi őshonos hiperlokális fajtákat ültetnek, melyek ideálisak a régió egyedi feltételeihez. (A JARC egy mezőgazdasági kutatóintézet)

 

Termesztés

Ezen a vidéken a kávétermelők több generációt átívelően űzik a kávétermesztést. Igazi specialistákká váltak a szakmájukban. A Yirgacheffe régióban a gazdálkodási módszerek túlnyomórészt hagyományosak, a gazdák általában más élelmiszernövényekkel együtt termesztik a kávécserjéket. Ez a módszer jellemző a kis farmok esetén, mert maximalizálja a földterület kihasználtságát és élelmet biztosít családoknak.

Emellett a legtöbb farm organikus módon működik, a yirgacheffei gazdák általában nagyon kevés, vagy egyáltalán nem használnak műtrágyát vagy növényvédő szert. A legtöbb munka kézi erővel történik, és a feldolgozási folyamat során is alig használnak gépeket.

 

Szüret és feldolgozás

Mivel a farmok kicsik, a munka legnagyobb részét a család végzi. A gazdák kézzel válogatva szedik le az érett piros cseresznyéket, majd eljuttatják az AASH mosóállomásra. Az állomáson a cseresznyét vizuálisan szortírozzák, hogy eltávolítsák az esetleges hibás szemeket, ezt követi a magozás. A kávébabokat tartályokban erjesztik 36-48 órán keresztül, majd tiszta vízben mossák és emelt ágyakra helyezik. Az egyenletes száradás érdekében ezeket rendszeresen mozgatják, a folyamat körülbelül 7-11 napot vesz igénybe.

 

Etióp kávé

Etiópiát a kávé szülőhazájaként tartjuk számon, ezen felül a specialty kávéipar különleges figyelmét is kiérdemelte a megszámlálhatatlanul sokféle ízvariánsnak köszönhetően.

Etiópiában a legtöbb termelő kistermelő és a többség továbbra is hagyományos módszerekkel termeli a kávét. Ennek eredményeként a legtöbb kávé előállítása műtrágya vagy növényvédőszer nélkül történik. A kávét szinte teljes egészében kézműves módszerrel termesztik, szüretelik és szárítják.

Korábban a kávék nyomon követése nehéz volt. Ma már azonban az új szabályozásnak hála, a kávékat közvetlenül a farmerektől tudjuk megvásárolni. Az így kialakult közvetlen kapcsolat által mindenki nyer, hiszen európai importőrünk segíteni tudja őket a terményeik legjobb minőségben való előállításában, mi pedig ellenőrizhető, kifogástalan minőségű kávébabot tudunk vásárolni. Közös célunk, hogy a gazdák és a kávépörkölő egyaránt hozzáadott értéket tudjon képviselni a termesztés, feldolgozás és a pörkölés folyamata során.

Adatok
Pörkölési profil
Eszpresszó
Cikkszám
OE87EKG
Tömeg
1 kg/db
Hasonló termékek