Fedezd fel a specialty kávé világát magyar kávépörkölőnktől! Kóstold meg a One Eleven Roastery filter és eszpresszó pörkölési stílusait – baristáink kedvencei most elérhetőek!

La Bastilla nicaraguai specialty szemes arabica kávé 1000g

Cikkszám: 
OE105EKG

Ország: Nicaragua

Régió: Jinotega

Kooperatíva / Farm: La Bastilla Coffee Estates

Variáns: Catuai (vörös és sárga)

Tengerszint feletti magasság: 1.100 – 1.450 m

Feldolgozási mód: Nedves eljárás (acéltartályban)

Véleményünk szerint: Citrusok, mogyoró, trópusi gyülölcsök

 

Rendelhető
Kiszerelés:
Pörkölési profil:
Ország:
19 508 Ft
Egységár: 19 508 Ft/Kg
Kedvezményeket keres?
Részletek

 

A Kávéról

 

Mosott feldolgozású kávénkat a La Bastilla ültetvényről szereztük be, amely Jinotega régióban, Nicaraguában található. A szüret során a szedők célzottan az érett, piros, gyümölcscukorban gazdag cseresznyéket választották ki ehhez a tételhez. Később, amikor a kávét fermentáló tályokba helyezték, és elindult a hömérséklet kontrolált eljárás. A magas cukortartalom táplálékként szolgált a “tempo” fermentációs folyamat számára.

 

A  feldolgozás során a hőmérséklet és a pH-értékek folyamatos ellenőrzése kulcsfontosságú. Nagyfokú odafigyeléssel biztosítják a kiváló végeredményt. Ennek a kávénak az esetében egy ragyogóan tiszta, friss trópusi gyümölcsös ízvilágú csészét kapunk, amelyet bőséges aszalt gyümölcsös édesség és finom virágos jegyek egészítenek ki.

 

La Bastilla Kávéültetvények

 

A La Bastilla Coffee Estates, amely Jinotega északkeleti részén helyezkedik el, híres kiváló minőségű kávéiról. A Cerro Datanlí El Diablo természetvédelmi terület ölelésében, mindössze néhány kilométerre a Lago de Apanastól, a La Bastilla birtok trópusi paradicsom a gazdag állat- és növényvilág számára, melyet mély, termékeny vulkanikus talaj alapoz meg. A birtok 2003 óta a Rainforest Alliance (Esőerdő Szövetség) által tanúsított, és azóta is elkötelezett a folyamatos kiválóság mellett. A két farmon – Finca La Bastilla és Finca Santa Luz – az ültetvény körülbelül 50 állandó dolgozót és a szüret idején akár 600 szezonális munkást alkalmaz.

 

Az ültetvényen belül mikrofarmokat alakítottak ki, hogy minden egyes kávé a saját mikroklímájának megfelelően bontakoztathassa ki a benne rejlő potenciált. Ezeket a farmokat tovább bontják tételszintekre, ahol a tételeket a mikrofarm, a kávéfajta és a magasság alapján is megkülönböztetik.

 

Feldolgozás és mikrotételek

 

A La Bastilla rendelkezik saját mikrofeldolgozó üzemmel is. Minden kávét gondosan dolgoznak fel nedves és száraz módszerrel egyaránt. A kávéfajták sokszínűsége és a feldolgozási folyamat teljes kontrollja révén a La Bastilla évente több mint 150 mikrotétel  előállítására képes – beleértve az egyedi igények alapján készült kávékat  is.

 

 

A kávé története Nicaraguában

 

A kávét a 18. század végén misszionáriusok és gyarmatosítók vezették be Nicaraguába. A 19. század végére a kávé az ország fő exportcikkévé vált. Bár a politikai instabilitás, a polgárháború és a közelmúlt természeti katasztrófái komoly kihívásokat jelentettek az országnak, Nicaragua továbbra is a kávétermesztést tekinti fő kereskedelmi növényének.

 

Az ország hatalmas területe sokféle mikroklímát kínál, amelyek – az ott termesztett számos kávéfajtával együtt – változatos ízprofilokat eredményeznek. A legismertebb kávétermő régiók: Jinotega, Matagalpa és Nueva Segovia, de ide sorolható a kevésbé ismert Estelí és Madrizis is.

 

A nicaraguai kávé legnagyobb része árnyékos ültetvényeken, organikus gazdálkodási módszerekkel készül. Az ország világszerte ismertté vált kiváló minőségű, Fairtrade (méltányos kereskedelemből származó) és bio kávéiról.

  

Mit jelentenek a HG és SHG jelölések?

 

A HG (High Grown – magashegyi) és SHG (Strictly High Grown – szigorúan magashegyi) megjelölések a termesztési magasságra utalnak. Az SHG minősítésű kávékat magasabb színvonalúnak tekintik, mivel a magasabb, hűvösebb régiókban a kávécseresznye lassabban érik, ami összetettebb ízvilágot eredményez.

 

Ezenkívül az EP (European Preparation – európai feldolgozás) azt jelenti, hogy a zöld kávészemeket kézzel válogatják, hogy eltávolítsák a hibás szemeket és az idegen anyagokat.

 

A kávéminőség osztályozása

 

Nicaraguában a kávé osztályozása elsősorban a termesztési magasság, esetenként a szemméret és a csésze minősége alapján történik. A használt kifejezések az ültetvény tengerszint feletti magasságát jelölik – a magasabban fekvő területeken általában sűrűbb, komplexebb ízű kávébabok teremnek, mivel ott a cseresznye lassabban érik a hűvösebb hőmérsékleten.

 

SHG (Strictly High Grown): 1200 méter feletti magasságban termesztett kávé

HG (High Grown):  900 és 1200 méter közötti magasságon termesztett kávé

EP (European Preparation): kézzel válogatott, hibás és idegen anyagoktól mentes zöld kávé

Adatok
Pörkölési profil:
Eszpresszó
Tömeg:
1 kg/db
Csomagajánlatok
Hasonló termékek
La Bastilla nicaraguai specialty szemes arabica kávé 1000g
La Bastilla nicaraguai specialty szemes arabica kávé 1000g
19 508 Ft