A kávéról
Kiriaini feldolgozó állomás Kiriaini faluban - melyről nevét is kapta - található. Az állomást 1974-ben alapították, Thikagiki Kooperatíva üzemeltetésében.
Az állomás 571 farmer kávéfeldolgozó központja. A Thikagiki Kooperatíva tagjai sok különböző szolgáltatáshoz férnek hozzá, ilyenek például a kávéfeldolgozás és a kész szárítmány értékesítése.
Termesztés
A Kiriani állomásra szállító farmerek elsősorban SL28 és SL34 variánsokat termesztenek, kis méretű kávékertekben, átlagosan olyan 200 fával. Az ’SL’ variánsok olyan fajták, melyeket a Scott Agricultural Laboratories (röviden SAL) tenyésztett ki az 1930-as és 1940-es években. Hamar nagyon sok kenyai termelő kedvenc fáivá váltak, köszönhetően mélyre ható gyökérrendszerüknek, ami lehetővé teszi, hogy öntözés nélkül is virágozzanak és a kevés vízkészletet maximálisan kihasználják. Termesztésük során szigorú figyelmet kap a fenntarthatóság és a helyes mezőgazdasági gyakorlatok, a lehető legkisebb környezetre gyakorolt hatás érdekében.
A Batian egy relatíve új variáns, a Kenya Coffee Research Institute (CRI) mutatta be 2010-ben. Nevét a Kenya-Hegy legmagasabb pontjáról kapta, rezisztens a CBD és CLR kávébetegségekkel szemben. A variáns egyik másik előnye, hogy hamar érik – már 2 év után termést hoz. A Batianhoz hasonlóan a Ruiru 11 is egy új variáns, ami betegségekkel szembeni ellenállóképességéről és magas hozamáról ismert. Szintén két év után hoz gyümölcsöt.
Szüret és Feldolgozás
A farmerek kézzel szüretelik az érett, piros kávécseresznyét, amit elszállítanak Kiriani állomásra. A beérkeztetésnél egy kávészakértő átnézi a kávét és biztosítja, hogy csak a legmagasabb minőségű cseresznyéket fogadják el. A kávét pépesítik és erre kialakított tartályokban 12-16 órát fermentálják. Ezt követően a kávécseresznyéket tiszta vízben lemossák és magaságyakra fektetik száradni. A kávét gyakran forgatják, hogy biztosított legyen az egyenletes száradás.