A kávéról
Omar Rodríguez Interiano 1999-ben alapította meg a Cooperativa Cafetalera Capucas Limitada (COCAFCAL) szövetkezetet, hogy megossza a specality kávétermesztés és marketing sikerének kulcsát a régió többi gazdájával. Ma a COCAFCAL több mint 950 tagot számlál. A farmerek a Copán megye 16 közösségében találhatók.
A COCAFCAL partnerkapcsolatban van nemzeti és nemzetközi szinten pénzügyi intézményekkel. Ez lehetővé teszi számukra, hogy hitelhez jussanak, amellyel jó áron vásárolhatják meg a tagok terményét, támogatva ezzel megélhetésüket.
A Texas A&M Egyetemmel való együttműködése tudományos kutatást támogat a kávéval kapcsolatban, és új információkhoz és készségekhez juttatja a gazdákat. A tagok továbbá hozzáférhetnek az oktatáshoz a Hondurasi Nemzeti Autonóm Egyetemen keresztül, amely partnerség révén létrejött Nyugat-Honduras első virtuális egyeteme. Ez az első távoktatási központ a vidéki Hondurasban.
Szüret és feldolgozás
A szövetkezet központosítja a kávécseresznye feldolgozását, hogy fenntartsa a magas minőségű kávé előállítását. A kávégyümölcsöt szelektíven kézzel szüretelik, és a szövetkezet nedves feldolgozó üzemeibe szállítják. A kávégyümölcsöt kimagozzák, majd fermentálják. A fermentáció után a kávébabokat tiszta vízben mossák, hogy eltávolítsák a maradék nyálkát, majd szárításra szétterítik. A száradó kávébabokat képzett személyzet a nap 24 órájában felügyeli. A kávébabok száradása 10-20 napig tart.
A szövetkezet napelemes szárítókat épített, amelyek 800 hálót tartalmaznak, és egyszerre akár 80 tonna kávét is képesek szárítani. A napelemes szárítók egész évben folyamatos munkát biztosítanak több mint 12 ember számára. A szövetkezet műszaki segítséget és finanszírozást is nyújt a tagoknak, hogy saját szárítókat építhessen