Barista blog

Mi az a specialty kávé?

One Eleven
One Eleven
2021.08.25 13:54
Mi az a specialty kávé?

Tudjátok miért van íz különbség a hagyományos olasz kávé és a Speciality kávé között?


3 Kategóriára bonthatjuk Speciality kávé kínálatunkat. Neked melyik kategória a kedvenced? 

 

 


 

 

 

 

A nyers kávékat minőségük szerint osztályozzák: van prémium, szuperprémium, és előbb-utóbb eljutsz a specialty minősítésig. Általában ezek a kávék pár hektáros, sokszor családi farmokról kerülnek ki, kis mennyiségben, és úgy szüretelik a babokat, dolgozzák fel azokat, hogy az a végeredmény szempontjából a legjobb legyen. Ezért az áruk is magasabb. Ennek okán általában nem veszik meg nagyipari felhasználásra, mert nem is tudnák a farmerek kiszolgálni ezeket a nagykapacitású kávépörkölőket. Így jöttek létre specialty kávépörkölők, akik közé mi is tartozunk. Olyan pörkölők, akik vadásszák az eldugottabbnál, eldugottabb kis helyekről a különleges fajtájú illetve feldolgozású kávékat. Mindezzel párhuzamosan megszülettek a specialty kávézók is, amik csak specialty kávékkal dolgoznak, nagyüzemi márkájú kávékat nem tartanak. Ezek a kávézók a pörkölőkkel szorosan együtt dolgoznak, és gyakrabban cserélgetik a kínálatukat. Általában egyik héten egyik termőterületről, másik héten már egy másik területről származó kávéval dolgoznak.

 

Miért drágább a Specialty kávé??

A specialty kávé kiskereskedelmi ára 14-16 ezer forint/kiló, és nem 7 grammból készítik ezeket a kávékat, hanem 8-9 grammból. Régen egy kiló olasz kávét 5000 forintért meg lehetett vásárolni és kijött belőle száz-százhúsz adag kávé. A kávé így az egyik legnagyobb üzlet volt a gasztronómiában, hisz sokszoros haszonnal járt. Egy specialty kávézóban nincs ekkora haszon. A géppark és az alkalmazotti állomány is képzettebb. Pörkölőként is felteheted a kérdést, hogy miért adnék ki tizenkétezer Forintot egy kiló kávéért? Tehát csak akkor szabad ilyen kávézó projektbe belevágni, ha már van egy saját közönséged, piacod rá. Különben elég ingoványos talajra tévedsz.

 

Honnan szerezzük be a kávékat?

Főleg Afrika, Közép- és Dél-Amerika, személyes nagy kedvencem a bolíviai kávé, de a kenyai és nicaraguai kávékat is imádom. Ezekből biztosan sok lesz még. Próbálok olyan tételeket levadászni, amiket, ha megfelelően alakítok a pörkölőben, akkor különleges ízeket fognak kiadni. Egyszerre legalább 3-4 féle kávét próbálunk tartani, és ha azokat feldolgoztuk, rendeljük majd az újabb zsákokat. Így ballagunk előre, a frissességet szem előtt  tartva, már zöldkávé fronton is.