Tudjátok miért van íz különbség a hagyományos olasz kávé és a Speciality kávé között?
3 Kategóriára bonthatjuk Speciality kávé kínálatunkat. Neked melyik kategória a kedvenced?
![](https://oneeleven.hu/shop_ordered/30611/pic/OE_2021_07_07-081.jpg)
A nyers kávékat minőségük szerint osztályozzák: van prémium, szuperprémium, és előbb-utóbb eljutsz a specialty minősítésig. Általában ezek a kávék pár hektáros, sokszor családi farmokról kerülnek ki, kis mennyiségben, és úgy szüretelik a babokat, dolgozzák fel azokat, hogy az a végeredmény szempontjából a legjobb legyen. Ezért az áruk is magasabb. Ennek okán általában nem veszik meg nagyipari felhasználásra, mert nem is tudnák a farmerek kiszolgálni ezeket a nagykapacitású kávépörkölőket. Így jöttek létre specialty kávépörkölők, akik közé mi is tartozunk. Olyan pörkölők, akik vadásszák az eldugottabbnál, eldugottabb kis helyekről a különleges fajtájú illetve feldolgozású kávékat. Mindezzel párhuzamosan megszülettek a specialty kávézók is, amik csak specialty kávékkal dolgoznak, nagyüzemi márkájú kávékat nem tartanak. Ezek a kávézók a pörkölőkkel szorosan együtt dolgoznak, és gyakrabban cserélgetik a kínálatukat. Általában egyik héten egyik termőterületről, másik héten már egy másik területről származó kávéval dolgoznak.
![](https://oneeleven.hu/shop_ordered/30611/pic/OE_2021_07_07-005.jpg)
Miért drágább a Specialty kávé??
A specialty kávé kiskereskedelmi ára 14-16 ezer forint/kiló, és nem 7 grammból készítik ezeket a kávékat, hanem 8-9 grammból. Régen egy kiló olasz kávét 5000 forintért meg lehetett vásárolni és kijött belőle száz-százhúsz adag kávé. A kávé így az egyik legnagyobb üzlet volt a gasztronómiában, hisz sokszoros haszonnal járt. Egy specialty kávézóban nincs ekkora haszon. A géppark és az alkalmazotti állomány is képzettebb. Pörkölőként is felteheted a kérdést, hogy miért adnék ki tizenkétezer Forintot egy kiló kávéért? Tehát csak akkor szabad ilyen kávézó projektbe belevágni, ha már van egy saját közönséged, piacod rá. Különben elég ingoványos talajra tévedsz.
![](https://oneeleven.hu/shop_ordered/30611/pic/OE_2021_07_07-221.jpg)
Honnan szerezzük be a kávékat?
Főleg Afrika, Közép- és Dél-Amerika, személyes nagy kedvencem a bolíviai kávé, de a kenyai és nicaraguai kávékat is imádom. Ezekből biztosan sok lesz még. Próbálok olyan tételeket levadászni, amiket, ha megfelelően alakítok a pörkölőben, akkor különleges ízeket fognak kiadni. Egyszerre legalább 3-4 féle kávét próbálunk tartani, és ha azokat feldolgoztuk, rendeljük majd az újabb zsákokat. Így ballagunk előre, a frissességet szem előtt tartva, már zöldkávé fronton is.