Vista Hermosa 250g

Pörkölt Specialty kávé kávézóknak
Pörkölési profil
3 640 Ft

Ország: El Salvador

Régió: Ahuachapan, Apaneca-Ilamatepec Mountain Range

Farm: Finca Vista Hermosa

Farmer: José Enrique Gutierrez

Variáns: Caturra

Termőhely tengerszint feletti magassága: 1,100 m

Feldolgozási mód: Honey

Véleményünk szerint: Szilva, tejcsoki, alma

Részletek

José Gutierrez, harmadik generációs kávétermelő, munkásságában ötvözi a hagyományokat, az innovációt és a tudományt, annak érdekében, hogy táplálja és megvédje kávéját a betegségektől és kártevőktől.

 

A kávéról

José Gutierreznek szenvedélye a kávétermesztés. A családja az 1980-as években abbahagyta a gazdálkodást, majdnem 25 év kihagyás után José kezdte újra a kávétermesztést. A specialty kávék és a minőségi kávé iránti nagy érdeklődés miatt kezdett újra kávéval foglalkozni 2005-ben.

José a magas minőségű kávé termelésre koncentrál gazdaságában, mely az Illamatepec hegységben fekszik. A termékeny agyagos talaj, a kedvező éghajlati tényezők és a környezettudatos gazdálkodás teszik lehetővé, hogy José szenvedélyének, a specialty kávé termelésének élhessen.

 

Szüret és Feldolgozás

A Finca Vista Hermosán termelt kávék árnyékos vidéken teremnek, amit az őshonos fafajok biztosítanak. Az éghajlat sajátossága a 6 hónapos száraz évszak, mely alatt a cukor a cseresznyében koncentrálódik.

José elkötelezett a környezet védelme és a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok alkalmazása mellett. A gazdaság holisztikus ökológiai rendszeren alapszik, mely egyesíti a mikrobiológiai tudást a növények táplálásának rutinjával.

 

A farmon a dolgozók szüret alkalmával szelektíven, kézzel szedik az érett cseresznyét. José jó kapcsolatot ápol a munkavállalóival, akik közül sokan évről-évre visszatérnek szüret idejére a Finca Vista Hermosaba. Ezek a kapcsolatok segítsenek Josénak olyan munkásokat alkalmazni, akik megbízhatók, tapasztaltak és hatékonyan tudnak dolgozni.

A betakarítás során minden cseresznyét kézzel válogatnak, így érik el a kiváló minőséget. Az érett cseresznyét egy „ecopulperrel” magozzák, és a gyümölcshúsos magok sűrű pépjét (pergamenjét) emelt ágyakra terítik, ahol 14-18 napig száradnak a napon. A dolgozók gyakran forgatják, hogy elősegítsék az egyenletes száradást. A szárított ún. pergament pihentetjük, majd az ahuachapani Concepcion de Atacóban található szárazmalomba, Beneficio El Carmenbe szállítják. Összességében a kávé 60-150 napig pihen a szárítás után, és az exportálás előtt.

 

El Salvadori kávé

Senkit ne tévesszen meg El Salvador kis mérete. Egyszer elnyerte a világ 4. legnagyobb kávétermelője címet és azóta is kiváló minőségű kávét kínál. Az ország a nagyszerű cupping eredményeiről ismert, amit a különleges Bourbon és Pacamara fajtákból kóstoltak. Valójában a Pacas és Pacamara fajták El Salvadorból származnak, amik gyakran magas pontszámot szereznek nemzetközi versenyeken.

Ellentétben más országokkal, ahol a specialty kávé termelése nagy befektetést és hosszú ideig tartó képzést igényel, El Salvador már rendelkezik a specialty kávékra szakosodott, képzett munkaerővel. A gazdálkodási hagyományok régiek, és sok el salvadori farmer rendkívül rajong a kávétermelésért és folyamatosan törekednek termésük minőségének javítására. El Salvador optimális feltételekkel rendelkezik a kávéfeldolgozáshoz, ugyanis az elhúzódó száraz évszak jellemzően a betakarítási szezon, megkönnyítve ezzel a kávé napon szárítását.

Bár a kávétermelés az országban több mint két évtizede csökken – amit a CLR válság súlyosbít (kártevők elterjedése) - a kávétermelés mennyiségi termelésről minőségre változott. Az országon belül egy új kávétermelő nemzedék, új látásmóddal közelít a kávétermesztéshez. E generációból sokan kísérleteznek feldolgozási módokkal és kávéfajtákkal.

Adatok
Ország
El salvador
Pörkölési profil
Eszpresszó
Cikkszám
OE35-k
Tömeg
250 g/db
Hasonló termékek