Gatina 1000g

VAN
Raktárkészlet:
Gatina 1000g
Kiszerelés
Pörkölési profil
Ország
17 500 Ft

Ország: Kenya

Régió: Nyeri

Farm: Gatina mosóállomás

Farmer: Mugaga Farmers’ Cooperative Society

Variáns: Batian, Ruiru 11, SL28, SL34

Termőhely tengerszint feletti magassága: 1800-2050m

Feldolgozási mód: Mosott

Véleményünk szerint: Áfonya, Eper, Csokoládé

Részletek

A kávéról

A Gatina mosóállomás néhány kilométerre helyezkedik el Karatina városától Nyeri régióban. Az állomás 1968-ban épült a Mt. Kenya nyugati lejtői és az Aberdares-hegység keleti lejtői között, mely a Mugaga Farmers' Cooperative Society felügyelete alatt működik. Ma az állomás 790 tagtól kap kávét. Ezek közül 280 női gazdálkodó, ami több mint 30%.

Ez a 790 kis farm mindössze 142 hektáron terül el. Ez azt jelenti, hogy átlagosan gazdánként mintegy egy tized hektárnyi területük jut megművelésre, vagyis néhány száz fa. Az ilyen kis kávé "kertek" lehetővé teszik, sőt elengedhetetlenné teszik a speciality feldolgozásra való fokuszálást, ezzel a termesztett kávé értékének növelését. A farmokon a munkát általában a családtagok végzik, ami gyakran megkönnyíti a speciality termesztési és szüreti gyakorlatok fenntartását. Sok gazda emellett teát, kukoricát és hüvelyeseket is termeszt, amit saját fogyasztásra vagy helyi piacokon történő értékesítésre szánnak, hogy további bevételeket szerezzenek.

 

Szüret és feldolgozás

A gazdák kézzel szelektálva szüretelik az érett cseresznyéket, és közvetlenül a Gatina állomásra vagy az négy gyűjtőpont valamelyikére juttatják ezeket. A cseresznyéket átvételnél kézzel válogatják, és a sérült, túlérett és nem teljesen érett gyümölcsöket eltávolítják a feldolgozás előtt. A cseresznye ellenőr feladata, ami biztosítani, hogy csak a legérettebb cseresznyéket dolgozzák fel, rendkívül fontos. A gazdák nem adhatnak be alacsony minőségű cseresznyét, és el kell vinniük a visszautasított szemeket otthonukba, hogy szárítóágyon vagy szőnyegen szárítsák. Ez a cseresznye azután az idény végén a "mbuni" minősítéssel kerülhet beadásra sokkal alacsonyabb áron. Ezáltal a gazdákat arra ösztönzik, hogy csak a ténylegesen legjobb állapotban lévő cseresznyét válasszák.

A cseresznye három korongos géppel kerül magozásra, majd egy éjszakán át fermentálják. A feldolgozáshoz szükséges friss víz a Mt. Kenya és az Aberdares-hegység patakjaiból származnak. Az fermentáció után a kávét tiszta vízben mossák, áztatják és magas ágyakra terítik száradni. A szárítási folyamat 7-15 napig tart, ez alatt rendszeresen forgatják és a legmelegebb napszakban letakarják a kávét, hogy egyenletes száradást és hőmérsékletet biztosítsanak. A szárítás alatt is folyamatos az ellenőrzés és eltávolítják a sérült vagy elszíneződött babokat. Amikor a kávé megszáradt a szárazmalomba kerül, melynek van kapacitása a kisebb tételek külön őrlésére is, hogy megőrizze a minőséget és nyomonkövethetőséget.

 

 

 

Adatok
Pörkölési profil
Filter
Cikkszám
OE89FKG
Tömeg
1 kg/db
Hasonló termékek