A kávéról
A Testi Specialty Coffee 2019-ben megvásárolta az AASH PLC mosóállomást, és nekilátott a helyi termelőkkel együtt dolgozni annak érdekében, hogy kiváló minőségű specialty kávét állítsanak elő. Körülbelül 750 helyi kis farm szállítja be a kávét az állomásra. Ezek kb. 1900 méteren, vagy annál is magasabb tengerszint feletti magasságban találhatók. A farmokon JARC variánsok és helyi őshonos hiperlokális fajtákat ültetnek, melyek ideálisak a régió egyedi feltételeihez. (A JARC egy mezőgazdasági kutatóintézet)
Termesztés
Ezen a vidéken a kávétermelők több generációt átívelően űzik a kávétermesztést. Igazi specialistákká váltak a szakmájukban. A Yirgacheffe régióban a gazdálkodási módszerek túlnyomórészt hagyományosak, a gazdák általában más élelmiszernövényekkel együtt termesztik a kávécserjéket. Ez a módszer jellemző a kis farmok esetén, mert maximalizálja a földterület kihasználtságát és élelmet biztosít családoknak.
Emellett a legtöbb farm organikus módon működik, a yirgacheffei gazdák általában nagyon kevés, vagy egyáltalán nem használnak műtrágyát vagy növényvédő szert. A legtöbb munka kézi erővel történik, és a feldolgozási folyamat során is alig használnak gépeket.
Szüret és feldolgozás
Mivel a farmok kicsik, a munka legnagyobb részét a család végzi. A gazdák kézzel válogatva szedik le az érett piros cseresznyéket, majd eljuttatják az AASH mosóállomásra. Az állomáson a cseresznyét vizuálisan szortírozzák, hogy eltávolítsák az esetleges hibás szemeket, ezt követi a magozás. A kávébabokat tartályokban erjesztik 36-48 órán keresztül, majd tiszta vízben mossák és emelt ágyakra helyezik. Az egyenletes száradás érdekében ezeket rendszeresen mozgatják, a folyamat körülbelül 7-11 napot vesz igénybe.
Etióp kávé
Etiópiát a kávé szülőhazájaként tartjuk számon, ezen felül a specialty kávéipar különleges figyelmét is kiérdemelte a megszámlálhatatlanul sokféle ízvariánsnak köszönhetően.
Etiópiában a legtöbb termelő kistermelő és a többség továbbra is hagyományos módszerekkel termeli a kávét. Ennek eredményeként a legtöbb kávé előállítása műtrágya vagy növényvédőszer nélkül történik. A kávét szinte teljes egészében kézműves módszerrel termesztik, szüretelik és szárítják.
Korábban a kávék nyomon követése nehéz volt. Ma már azonban az új szabályozásnak hála, a kávékat közvetlenül a farmerektől tudjuk megvásárolni. Az így kialakult közvetlen kapcsolat által mindenki nyer, hiszen európai importőrünk segíteni tudja őket a terményeik legjobb minőségben való előállításában, mi pedig ellenőrizhető, kifogástalan minőségű kávébabot tudunk vásárolni. Közös célunk, hogy a gazdák és a kávépörkölő egyaránt hozzáadott értéket tudjon képviselni a termesztés, feldolgozás és a pörkölés folyamata során.