A matcha egy porított zöld tea, amelyet Kínában, a Tang-dinasztia idején, a 7. és 10. század között találtak fel. A 10. és 12. század között nagyon népszerűvé vált. Az idő múlásával annyira népszerűvé vált, hogy a zen buddhista szerzetesek a meditáció elengedhetetlen elemének tartották. Úgy hitték, hogy megtisztítja az elmét és a testet.
Az idő múlásával a teaipar fejlődése a kínai birodalommal együtt növekedett. A matcha helyét lassan felváltotta a szálas teák hatalmas választéka. Japánban a matcha elkészítésének szertartása a zen buddhista rendek működésének elengedhetetlen eleme volt, később a szertartást a sógunok osztálya vette át.
A kínai és a japán matcha közötti különbség:
A kínai matcha színe sötétebb, íze kissé fanyarabb. Aromája erőteljesebb.
A japán matcha világosabb színű, finomabb ízű és édesebb.
Mindenki a saját ízlésének megfelelően választhat. A kínai matcha sütéshez és tejjel fogyasztáshoz tökéletes.
Elkészítési módszer:A matcha teát (kb. 3 g 150-200 ml-es csészéhez) kb. 60-70 °C-os vízzel öntjük le, és erőteljesen keverjük, hogy homogén ital keletkezzen.