Madre Tierra 250g

Madre Tierra 250g
10

Ország - El Salvador

Régió - Apaneca Ilamatepec mounten

Alrégió - Canton La Pandeaudra, Tacuba Ahuachapán

Termelő - Thelma de Gurtierrez

Farm mérete - 3,2 hektár

Szüret - Október - Március

Variáns - Catuai & Icatu, Sarchimor

Feldolgozási mód - Honey

Termőhely tengerszint feletti magassága - 1200 m

Véleményünk: Ez egy csokoládébomba, nagy nehéz kerek test jellemzi. Útóízében aszaltszilva és pipiadohány van jelen. Ami pedig a savasságát illet, a frissen préselt narancslére emlékezet. 

Details

A farmerről

A harmadik generációs kávétermelő Thelma de Gutierrez egész életében meghatározó szerepet töltött be a kávé. Thelma 2006-ban megvásárolta a Finca Madre Tierrat, ahol minden kihívás ellenére fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy minél jobb minőségű kávét termeljen.

 

A kávé iránti szeretetem és szenvedélyem az, ami minden nap motivál.” – Thelma.

 

Thelma a gyermekkorát családja kávéfarmján töltötte és sok olyan kedves emléke van a szüret idejéről, mikor a farm körül szaladgálva az érett cseresznye illata erősen átjárta a levegőt. Minden a boldog emlékeknek köszönhető, mint az is, hogy Thelma úgy döntött, saját kávéfarmot vásárol. Ezzel megalapozta a harmadik generációs kávétermelő karrierjét.

A farmról

Thelma 2006-ban vásárolta meg a Finca Madre Tierrát. A farm egy domb tetején fekszik az Ilamatepec-hegységben, Ataco város közelében. Szándékosan választotta ezt a területet Ataco közelében, mert ez a város kiváló minőségű kávéjáról híres.

 

Ataco adottságaira építve Thelma nemcsak saját farmjának fejlődését tartja szem előtt, hanem szeretne hozzáadni a város értékeihez. Számos megvalósítandó ötlete van a gazdasága jövőbeli fejlesztésére. A közeljövőben Thelma egy öntözőrendszer telepítését tervezi, amely több szempontból is hatékonyabbá teszi a kávétermesztést és kiküszöböli az aszályok negatív hatásait.

 

A vulkanikus talajnak köszönhetően a termőföld ásványi anyagokban gazdag és termékeny. Egy közeli forrás egész évben biztosítja a vizet. A gazdaság területén a zöldellő őshonos fák terebélyes lombkoronával rendelkeznek, amelyek táplálékot és menedéket nyújtanak a helyi és vándorló állatoknak is. 

A környezet megóvása érdekében Thelma a fenntartható gazdálkodás elvét  alkalmazza. A gazdaság holisztikus ökológiai rendszert használ a fertőzések és a betegségek megelőzésére. Gyakorlatban Thelma olyan gombákat vagy rovarokat hasznosít, amelyek ártalmatlanok vagy előnyösek a kávénövények számára, és az azt megtámadó betegségeket és kártevőket kivédik. Ezzel Thelma olyan természetes védelmet teremt farmja számára, amely segíti, nem pedig károsítja a környezetet.

Szüret és feldolgozás

A betakarítás során minden cseresznyét átválogatnak a kiváló minőségű kávé biztosítása érdekében. Az érett cseresznyét egy „ceopulperrel” magozzák, és a gyümölcshúsos magok sűrű pépjét (pergamenjét) emelt ágyakon elterítik, ahol 14-18 napig szárad a napon. A dolgozók gyakran forgatják, hogy elősegítsék az egyenletes száradást. A szárított ún. pergament pihentetjük, majd az Ahuachapan-i Concepcion de Atacóban található szárazmalomba, Beneficio El Carmenbe szállítjuk. Összességében a kávé 60-150 napig pihen a szárítás után, illetve az exportálás előtt.

 

Info
Article No.
OE09-k