Ngogomo 250g

Nincs raktáron
Ngogomo 250g
3 500 Ft

Ország: Burundi

Régió: Muyinga, Ngogomo, Gasorwe

Farm: Ngogomo CWS

Farmer: Tarcízio Aldo Zugliani

Variáns: Red Bourbon

Termőhely tengerszint feletti magassága: 1,500 – 1,600 m

Feldolgozási mód: Fully washed

Részletek

A Ngogomo hegy

A Ngogomo-hegyen a kávé termesztésének története egy halásszal kezdődik, aki akkor kezdte el a kávétermesztést, amikor a halak eltűntek a patakból, ahol az állomás most található. A halászból gazdává vált kávétermesztő sikertörténete arra ösztönözte szomszédjait, hogy ők is saját gazdaságot alapítsanak. Burundi Muyinga éghajlati és talaj összetétel adottságainak köszönhetően a megtermelt kávé tiszta, világos és kiegyensúlyozott.

Ma Ngogomo az egyik központi állomás Muyinga tartományban, 1992-ben építették és ma már több mint 1800 gazdát szolgál ki 18 dombon. Az állomást a fenntarthatóság jegyében Severin Nizigiyimana állomásvezető felügyeli. 10 fermentációs tartály, 3 áztató tartály, 258 szárítóasztal, 4 szelektív asztal és 10 úszó tartály segítségével az állomás évente akár 1500 tonna kávécseresznyét is képes feldolgozni. A betakarítási időszak áprilistól júniusig tart.

Termesztés

A legtöbb kávénövény fajta Burundiban Red Bourbon. A kávéültetvények egyre kisebb mérete miatt, fák elöregedése nagyon nagy kérdés. Sok gazdálkodónak 50 évnél régebbi fája van, de mivel kis parcellákon gazdálkodnak, nehezen hozzák meg azt a döntést, hogy a régi fákat teljesen kivonják a termelésből arra a 3-4 évre, amíg a fiatal növények elkezdenek hozamot termelni. Az ültetvények felújításának ösztönzése érdekében a Bugestal magokat vásárol az Institut des Sciences Agronomiques du Burunditól (ISABU), faiskolákat létesít, és a palántákat gondozási költségért cserébe vagy alacsonyabb áron eladja a gazdáknak. Az Ngogomo állomás 2018-ban, első évben 72 377 palántát nevelt.

Burundiban a kávétermesztés mindenütt jelen van, ennek ellenére minden kisgazda viszonylag kicsi termést produkál. Az átlagos kisgazda körülbelül 250 cserjével rendelkezik. Mindegyik fa átlagosan 1,5 kiló cseresznyét hoz, így az átlagos termelő évente körülbelül 200-300 kiló cseresznyét ad el.

 

 

Szüret és feldolgozás

A betakarítási szezonban az összes kávét szelektíven, kézzel szedik. A legtöbb családnak csak 200–250 fája van, a betakarítást szinte teljes egészében a család végzi. A kisgazdák a cseresznyéket közvetlenül a központi mosóállomásra (Central Wash Station = CWS) vagy a termőterületeken található 10-15 gyűjtőhely valamelyikébe vihetik. A gazdák mind ugyanannyit pénzt kapnak a minőségi cseresznyékért, függetlenül attól, hogy honnan hozzák. Ily módon a senki sincs a távolságok miatt hátrányos helyzetben.

 

A Bugestal székhelye Nundi tartományban található, Burundi északi részén, körülbelül 150 km-re Bujumburától, a legnagyobb várostól és korábban Burundi fővárosától. A Bugestal kilenc mosóállomást üzemeltet Ngozi és Muyinga tartományokban, és több mint 15 000 gazdával dolgozik együtt. A kávémosó állomások mind az UTZ, a 4C és a C.A.F.E. engedélyeivel rendelkeznek. A Bugestal pozitív társadalmi hatást gyakorol farmerekre közvetlen ellátási láncon keresztül. A Kahawatu Alapítvánnyal együttműködve segít a gazdáknak megélhetésük javításában a kávétermesztés révén.

 

A Burundi teljes kávéhozamának hozzávetőlegesen 70% -át teljesen mosottként (Fully Washed) dolgozzák fel, mint ezt a tételt is. A minőségbiztosítás megkezdődik, amint a gazdák leszállítják cseresznyéjüket. Az összes cseresznyét vízen „lebegtetik” első lépésként, annak minőségének ellenőrzése céljából. A Bugestal továbbra is megvásárolja a vízen úszó cseresznyéket is (sérült, alul érett stb.), de azonnal elkülöníti és csak B minőségű cseresznyeként forgalmazza. Úsztatás után a jobb minőségű cseresznyét újra átválogatják kézzel, hogy eltávolítsák az összes sérült, alul érett és túlérett cseresznyét.

Válogatás után a cseresznyét pépesítik a szállítást követő 6 órán belül. A pépesítés során a cseresznyét magas vagy alacsony sűrűsége alapján válogatják tovább a Mackinon 3 tárcsás pépsítő géppel. A kávét ezután a hőmérséklettől függően 10–12 órán át fermentálják a közeli forrásból származó vízben. A betanított agronómusok rendszeresen kézzel ellenőrzik a babot, hogy az erjedés a tökéletes időben megálljon.

Az erjedés befejezése után a kávét mosó- és osztályozó csatornákon vezetik át, ahol csatornában létrehozott blokádok a babot a sűrűség szerint hét osztályba osztják. A babot ezután a szárítóasztalokhoz szállítják, ahol 2-3 hétig lassan száradnak. A szedők átnézik a száradó babot olyan sérült vagy hibás babokat keresve, amelyeket a korábbi minőségellenőrzések során esetleg benn maradtak. A babot eső esetén, a nap legmelegebb részén és éjszaka ponyva borítja. Az asztalon a babot 11,5% -ra szárítják.

Miután megszáradt, a kávét zsákokba csomagolják és a raktárba viszik. A Bugestal szakértői csapata minden tételt felmér a laboratóriumban. Az állomás, az időpont és a minőség nyomon követhetősége az egész folyamat során megmarad.

A szállítás előtt a kávét Budecaba, Burundi legnagyobb szárazmalmába küldik. A kávét ledarálják, majd kézzel válogatják a kézi szedők csoportja, akik alaposan szemügyre veszik az egyes babokat, hogy kiszűrjék a hibás szemeket. Egy válogató csapatnak egy teljes napra van szüksége, hogy átnézzen egyetlen táskát. UV-megvilágítást is alkalmaznak a babokon, és minden fénylő babot eltávolítanak - általában hibára utal. A malom évente átlagosan 300 konténer, körülbelül 320 zsák kávét állít elő.

 

Ha a kávé versenyt nyer, vagy rendkívül magas specialty értékelést kap, a Bugestal körülbelül egy évvel a betakarítási szezon után újabb fizetést küld a gazdáknak.

 

Kávé Burundiban

 

Burundit régóta figyelmen kívül hagyták a szomszédos kelet-afrikai specialty kávétermelő nagyhatalmakhoz képest. A Burundi-szezon azonban sok szakértő számára már az éves kávénaptár egyik csúcspontja. Az ország kávéját szinte teljes egészében a kisgazdák termelik, és ennek a kisüzemi termelésnek nagy része kivételes minőségű. Szuper édes, tiszta és gyakran virágos kávéival Burundi minden évben egyre inkább felteszi magát a specialty kávétérképre.

A kávé kiemelten fontos a családok és az egész ország számára. Ezt figyelembe véve a kávéinfrastruktúra fejlesztése és bővítése nemcsak a jövedelmek javításának, hanem az egész nemzet kereseti potenciáljának forradalmi átalakításának a módja is.

A mosóállomások építése és a mezőgazdasági bővítés nagyszerű módszer lehet a kávé minőségének javítására. A mosóállomások kulcsfontosságúak a burundi kávé minőségi normáinak és globális hírnevének javításában.

Az állami tulajdonú és a magán szereplők egyaránt hajtják Burundi kávéiparát, és kulcsszerepet játszanak mosóállomás-kezelő vállalatokként és exportőrökként.

Adatok
Cikkszám
OE24-k
Tömeg
250 g/db