La Loma 100g

VAN
Raktárkészlet:
La Loma 100g
Ország
Pörkölési profil
4 800 Ft

Ország: Kolumbia

Régió: Huila

Farm: Finca La Loma

Farmer: Rodrigo Sánchez

Variáns: Bourbon & Sidra

Termőhely tengerszint feletti magassága: 1,650 m

Feldolgozási mód: Fully Washed

Fermentáció: Sidra Cold

Véleményünk szerint: Mandarin, karambola, citrina (paradicsom)

Részletek

A kávéról

Rodrigo Sánchez, a FincaLa Loma-farm tulajdonosa 2011 óta, számos díjat nyert az általa termesztett egyedi variánsokért és feldolgozási módszerekért. 2017-ben a Yara Championship minőségi versenyen első helyezést ért el, 2019-ben pedig a Roasters United versenyen két kávéja is dobogón, első és harmadik helyen, végzett. Ez a bourbon & sidra tétel is a nyertesek közé tartozik a speciális Sidra Cold fermentációval, brutálisan különleges kávé!

 

Sidra variáns

A Sidra Typica és Bourbon fajták keresztezése, amelyet Ecuadorban fedeztek fel. A Sidra nevének pontos eredete nem tisztázott, de sokan úgy gondolják, hogy az almaborról kapta a nevét, gyümölcsös és boros ízvilága miatt. A növény kinézetét tekintve a Bourbonhoz hasonlít, erős törzsével, lejtős ágaival és zöld rügyeivel. A Sidra magas hozamú, jó bab mérettel és kiváló minőségi potenciállal rendelkezik.

 

Szüret és feldolgozás

Rodrigo a borkészítésből merített ihletet, ahol azt tapasztalta, hogy a hűvösebb környezetben erjesztett szőlőnek kívánatosabb virág- és gyümölcs ízjegyei vannak. Kísérleteit a gyümölcshússal borított kávészemek fagyasztásával kezdte. Ez a folyamat teljesen leállította az erjedést, és elpusztította a fermentációért felelős enzimeket, így a kávé nagyon gyorsan öregedett. Rodrigo azonban nem adta fel, folytatta a kísérletezést a különböző hőmérsékletekkel, variánsokkal és kibővítette projektje körét Brix-fok (cukortartalom) mérésével, amíg meg nem találta a megfelelő kombinációt.

 

A cseresznyét szelektíven kézzel szedik, válogatják és dolgozzák fel a farmon. A betanított munkások minimum 25 Brix-fokon szüretelhetik a cseresznyéket. Ezután lebegtetéssel ellenőrzik a gyümölcsök minőségét, eltávolítják az összes sérült, alul érett és túlérett cseresznyét. Csak a legjobb cseresznyét pépesítik és dolgozzák fel ezzel a sidra cold módszerrel. A kávét GrainPro zacskókba teszik. Ezeket a lezárt zacskókat ipari hűtőbe helyezik, hogy 10-14 Celsius-fokon 76 órán át erjedjenek. A hideg hőmérséklet lelassítja a mikrobiális aktivitást, és lassítja az erjedést. Az erjedést követően a babokat tiszta vízben mossák, és közvetlen napfényre helyezik emelt ágyakra száradni., ahol 1-2 napot hagyják, mielőtt árnyékba helyezik. Gyakran átmozgatják az egyenletes száradás érdekében, ami körülbelül 20-25 napig tart.

Kolumbiai kávé

Kolumbia kávét a 19. század eleje óta termel és exportál. A kolumbiai kávé híres testességéről, élénk savasságáról és gazdag utóízéről. Erre a régióra jellemző, hogy az éghajlati jelenségek széles skálájával büszkélkedhet és a földrajzi viszonyok is kedvezőek. Ezek járulnak hozzá az egyedi ízejegyek kialakulásához a kávéban. Kolumbiában a betakarítás ideje meglehetősen változhat, aminek következménye, hogy Kolumbiának egész évben van friss termése.

 

A specialty kávék elterjedése miatt egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kereskedők és a gazdák az üzleti tevékenységük megváltoztatására. A termelőknél egyre gyakoribb, hogy különválasztják a legjobb minőségű kávéjukat, amiket külön forgalmaznak.

A kolumbiai kávék az elmúlt 10 évben több nemzetközi tanúsítványt szereztek. A leggyakoribb igazolások a Fairtrade, az Rainforest Alliance, az UTZ és az Organikus.

Adatok
Ország
Kolumbia
Pörkölési profil
Filter
Cikkszám
OE71-100
Tömeg
100 g/db
Hasonló termékek