Kutere Peaberry 200g

Kutere Peaberry 200g
Ország
Pörkölési profil
4 100 Ft

Ország: Kenya

Régió: Bungoma

Farm: Kutere mosóállomás

Variáns: Batian, Ruiru 11, SL28, SL34

Termőhely tengerszint feletti magassága: 1.570m

Feldolgozási mód: Fully washed

Véleményünk szerint: Málna, ribizli, fekete tea

Részletek

A kávéról

 

A Mt. Elgon régióban található Kutere mosóállomást a kuterei Farmers’ Cooperative Society birtokolja és működteti. Az ide szállító farmerek a hegy oldalában termesztik kávéikat, farmjaik kicsik, átlagosan kevesebb, mint 1,5 hektár területűek és SL28, SL34, Batian és Ruiru 11 variánsokat termesztenek.

 

Termesztés

 

A kuterébe szállító farmerek kisméretű kávékertekben, elsősorban SL28, SL 34, Batian és Ruiru 11 kávét termesztenek. Az SL  variánsok a Scott Agricultural Laboratories (SAL) által az 1930-as ’40-es években kiadott termények. Ezek a fajták hamar megvetették a lábukat Kenyában, köszönhetően mély gyökérzetüknek, ami lehetővé teszi, hogy a maximumot hozzák ki az alacsony vízmennyiségből és öntözés nélkül is virágozzanak. Termesztésük közben fokozott figyelmet szentelnek a fenntarthatóságnak és a természetre mért hatások minimalizálásának.

A Batian egy viszonylag új variáns, 2010-ben mutatta be a Kenyai Kávé Kutató Intézet (CRI). Nevét a Kenya hegy legmagasabb csúcsa után kapta és CBD és CLR rezisztens. További előnye a variánsnak, hogy hamar, mindössze két év után ad termést.

A Batianhoz hasonlóan a Ruiru 11 is egy új variáns, a betegségekkel szembeni ellenállóképessége és magas hozama miatt telepítették be. Szintén két év után kezd gyümölcsöt adni.

Szüret és Feldolgozás

 

Kézzel válogatják, kizárólag érett kávécseresznyéket, majd Kutere állomásra szállítják. Beérkezésnél az átvevők gondos vizuális és lebegtetéses válogatás után, csak dús, érett cseresznyéket fogadnak el. Érkezés után a gyümölcsöt pépesítik és fermentálják. Fermentáció után a kávét megmossák, majd száraz magaságyakra fektetik. A munkások gyakran forgatják a szemeket, hogy azok egyenletesen száradjanak. A nap legmelegebb pontjain, illetve éjszakára lefedik az ágyakat, hogy biztosítsák az egyenletes, lassú száradást és óvják a nedvességtől.

 

A ’Peaberries’-ről

 

A PB vagy PPB a Peaberry szó rövidítése. Nagyon specifikus kávék kapják ezt a nevet, spanyolul „caracol”-t azaz csigát jelent, ami nagyon jól leírja, az enyhén magukba hajló kávészemeket.

A Peaberry-ik egy természetes mutáció eredménye, míg a legtöbb kávécseresznyében két, egymás melletti bab van, addig bennük csak egy, kerekebb található. Ez a fajta mutáció nagyjából az összes kávéfajták 5%-ában fordul elő. A kávébabok kisebbek, kerekebbek, sűrűbbek, ami egységesebb pörkölési színt eredményezhet, sokak szerint édesebb profiluk van.

Mivel a Peaberry mutáció kívülről nem észlelhető, a kávészemeket a száraz marás alatt szűrik ki. A Peaberry szűrőknek kicsi, hosszúkás lyukaik vannak, amin csak a kerekebb kávészemek tudnak átesni.

 

Kenya

 

Habár a kenyai kávétermesztés relatíve későn indult be, az ágazat figyelemre méltó hírnevet vívott ki magának. A termelés kezdete óta a kenyai kávét a magas minőség, az aprolékos előkészületek és a kiváló ízvilág jellemzi. A kis és közepes méretű farmereket több száz, úgynevezett Farmer Cooperative Societies-ekbe (FCS) szervezik, ők egy közös üzemet tartanak fenn. A nagyméretű birtokok túlnyomó többsége saját mosóval rendelkezik. A kenyai kávék nagyrésze mosott és magaságyakon szárított.

Adatok
Ország
Kenya
Pörkölési profil
Filter
Cikkszám
OE63
Tömeg
200 g/db
Hasonló termékek