Halo Hartume 100g

Pörkölt Specialty kávé kávézóknak
1 400 Ft

Ország: Etiópia

Régió: Halo, Yirgacheffe

Farm: Halo Hartume Station

Farmer: 560 farmer, akik a Halo Hartume állomásra szállítanak

Variáns: Gr. 2 FW Organic Halo Yirgacheffe

Termőhely tengerszint feletti magassága: 1,950 - 2,200m

Feldolgozási mód: Fully washed

Véleményünk szerint: Citrom, fekete tea, barack

Részletek

A kávéról

Halo Hartume mosóállomás tökéletes helyen található, hogy fogadni tudja a kiváló minőségű kávékat a környékbeli gazdáktól. Haile Figa tulajdonos a Gedeb szülötte, több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a kávé üzleti világában. Figa aktívan támogatja a közösségépítést. Mára már 560 fő felett van azon termelők száma, akik a mosóállomására szállítják a kávécseresznyéjüket.

 

Szüret és feldolgozás

Yirgacheffeban a gazdálkodási módszerek nagyrészt továbbra is a hagyományos vonalat követik. A régióban a legtöbb farmer kevesebb, mint 5 hektáron gazdálkodik. A Yirgacheffe farmerek jellemzően a kávé növényeiket más élelmiszer-növényekkel együtt termesztik. Ez a módszer a kistermelők körében gyakori, mert ez maximalizálja a földhasználatot és élelmet biztosít családjaik számára. A hagyományos gazdálkodás a helyieknél magában foglalja az organikus termelést. A yirgacheffei gazdák jellemzően nagyon kevés vagy egyáltalán nem használnak műtrágyát, vagy növényvédőszert. A legtöbb mezőgazdasági munkát manuálisan végzik, nagyon kevés feladatot gépesítettek a feldolgozás során is.

A farmerek kézzel szüretelik a cseresznyét, majd a Halo Hartume mosóállomásra szállítják azt. A cseresznyét átvételekor vizuálisan ellenőrzik, majd az állomáson kimagozzák őket. A kávét fermentálják, majd tiszta vízben átmossák. A dolgozók az átmosott kávészemeket lepedőkre terítik, majd emelt ágyakra fektetik. A száradás során, ami 10-14 napig tart, gyakran átmozgatják, hogy egyenletes legyen a száradás.

 

Grade 2 besorolás

Az etióp osztályozási rendszerben a 2. fokozat a cupping minősége, valamint a kávé fizikai minőségére utal. A 2. osztályú fokozat azt jelenti, hogy 300g zöld kávé mintában 4-13 darab hibás kávészem megengedett. A cupping kóstolás során jellemző a gyümölcsös és tiszta ízvilág, minden mellékíz nélkül. Általában a 2. osztályú kávé is 83-84-es (100-ból) pontszám körül teljesít.

 

Yirgacheffe

Yirgacheffe egy déli körzet Etiópia Sidamo régiójában. Széles körben elterjedt erről a területről, hogy a kávé „születési helye”. Az e körzetből érkező mosott kávék széles körben ismertek és keresettek.

A Yirgacheffeben termesztett kávék többsége helyi etiópiai Heirloom fajta. Egyéb variánsok termesztésére a Jimma Agricultural Kutatóközpont (JARC) támogatásával van lehetősége a farmereknek. A JARC fontos kutatóközpont Etiópiában, nagyszerű eredményeket értek el betegségekkel, kártevőkkel szemben ellenálló mégis magas szintű minőséget elérő kávé fajták termesztésében.

 

Etióp kávé

Etiópiát a kávé szülőhazájaként tartjuk számon, ezen felül a specialty kávéipar különleges figyelmét is kiérdemelte a megszámlálhatatlanul sokféle ízvariánsnak köszönhetően.

Korábban a kávék nyomon követése nehéz volt. Ma már azonban az új szabályozásnak hála, a kávékat közvetlenül a farmerektől tudjuk megvásárolni. Az így kialakult közvetlen kapcsolat által mindenki nyer, hiszen európai importőrünk segíteni tudja őket a terményeik legjobb minőségben való előállításában, mi pedig ellenőrizhető, kifogástalan minőségű kávébabot tudunk vásárolni. Közös célunk, hogy a gazdák és a kávépörkölő egyaránt hozzáadott értéket tudjon képviselni a termesztés, feldolgozás és a pörkölés folyamata során.

Adatok
Kiszerelés
100g
Cikkszám
OE33-k-100
Tömeg
100 g/db
Hasonló termékek