Gakenke 1000g

Nincs raktáron
Gakenke 1000g
Ország
Pörkölési profil
17 450 Ft

Ország: Burundi

Régió: Kayanza, Gatara

Farm: Gakenke washing station

Farmer: 235+ farmer, aki a Gakenke mosóállomásra szállít

Variáns: Red Bourbon

Termőhely tengerszint feletti magassága: 1,500-1,800 m

Feldolgozási mód: Fully Washed

Véleményünk szerint: Citrom, szeder, kakas nyalóka

Részletek

A kávéról

A Gakenke állomás 1991-ben épült. A 224 szárítóágyas állomás szezononként akár 750 tonnát is képes feldolgozni. Az állomáson 2 lebegtető tartály, 10 erjesztő tartály és 2 áztató tartály található. Az állomással 2685 regisztrált gazdálkodó dolgozik, akik a környező 22 dombon osztva dolgoznak. A gazdálkodók átlagosan 250 fával rendelkeznek. A mosóállomás számos projekttel támogatja a termelőket, többek között új növényfajták telepítésével, amik ellenállóbbak és magas terméshozammal rendelkeznek.

 

Szüret és feldolgozás

A legtöbb kávénövény fajta Burundiban Red Bourbon. A kávéültetvények egyre kisebb mérete miatt, fák elöregedése nagyon nagy kérdés. Sok gazdálkodónak 50 évnél régebbi fája van, de mivel kis parcellákon gazdálkodnak, nehezen hozzák meg azt a döntést, hogy a régi fákat teljesen kivonják a termelésből arra a 3-4 évre, amíg a fiatal növények elkezdenek hozamot termelni. Az ültetvények felújításának ösztönzése érdekében a Gakenke magokat vásárol az Institut des Sciences Agronomiques du Burunditól (ISABU), faiskolákat létesít, és a palántákat gondozási költségért cserébe vagy alacsonyabb áron eladja a gazdáknak.

Burundiban a kávétermesztés mindenütt jelen van, ennek ellenére minden kisgazda viszonylag kicsi termést produkál. Az átlagos kisgazda körülbelül 250 cserjével rendelkezik. Mindegyik fa átlagosan 1,5 kiló cseresznyét hoz, így az átlagos termelő évente körülbelül 200-300 kiló cseresznyét ad el.

 

A betakarítási szezonban az összes kávét szelektíven, kézzel szedik. A legtöbb családnak csak 200–250 fája van, a betakarítást szinte teljes egészében a család végzi. A kisgazdák a cseresznyéket közvetlenül a központi mosóállomásra szállítják. Burundi teljes kávéhozamának hozzávetőlegesen 70% -át teljesen mosottként (Fully Washed) dolgozzák fel, mint ezt a tételt is. A minőségbiztosítás megkezdődik, amint a gazdák leszállítják cseresznyéjüket. Az összes cseresznyét vízen „lebegtetik” első lépésként, annak minőségének ellenőrzése céljából. Úsztatás után a jobb minőségű cseresznyét újra átválogatják kézzel, hogy eltávolítsák az összes sérült, alul érett és túlérett cseresznyét.

 

Válogatás után a cseresznyét pépesítik a szállítást követő 6 órán belül. A pépesítés során a cseresznyét magas vagy alacsony sűrűsége alapján válogatják tovább a Mackinon 3 tárcsás pépsítő géppel. A kávét ezután a hőmérséklettől függően 10–12 órán át fermentálják a közeli forrásból származó vízben. A betanított agronómusok rendszeresen kézzel ellenőrzik a babot, hogy az erjedés a tökéletes időben megálljon. A fermentáció végeztével az állomás dolgozói 30 percig tapossák a gyümölcsmasszát az erjesztőtartályban. Ez a taposási eljárás segít a nyálka eltávolításában a kávészemekről. Ezután a kávét mosó- és osztályozó csatornákon vezetik át, ahol csatornában létrehozott blokádok a babot a sűrűség szerint hét osztályba osztják. A babot ezután a szárítóasztalokhoz szállítják, ahol 2-3 hétig lassan száradnak.

 

Kávé Burundiban

Burundit régóta figyelmen kívül hagyták a szomszédos kelet-afrikai specialty kávétermelő nagyhatalmakhoz képest. A Burundi-szezon azonban sok szakértő számára már az éves kávénaptár egyik csúcspontja. Az ország kávéját szinte teljes egészében a kisgazdák termelik, és ennek a kisüzemi termelésnek nagy része kivételes minőségű. Szuper édes, tiszta és gyakran virágos kávéival Burundi minden évben egyre inkább felteszi magát a specialty kávétérképre.

A kávé kiemelten fontos a családok és az egész ország számára. Ezt figyelembe véve a kávéinfrastruktúra fejlesztése és bővítése nemcsak a jövedelmek javításának, hanem az egész nemzet kereseti potenciáljának forradalmi átalakításának a módja is.

A mosóállomások építése és a mezőgazdasági bővítés nagyszerű módszer lehet a kávé minőségének javítására. A mosóállomások kulcsfontosságúak a burundi kávé minőségi normáinak és globális hírnevének javításában.

Az állami tulajdonú és a magán szereplők egyaránt hajtják Burundi kávéiparát, és kulcsszerepet játszanak mosóállomás-kezelő vállalatokként és exportőrökként.

Adatok
Ország
Burundi
Pörkölési profil
Eszpresszó
Cikkszám
OE83E-KG
Tömeg
1 kg/db
Hasonló termékek