A kávéról
Juan Martinez felmenője, akit szintén Juan Martineznek hívnak, az 1800-as évek közepén érkezett Spanyolországból a mexikói Xalapába. A Martinez család a mai napig folytatja a hagyományt coatepeci földjein és kiváló minőségű speciality kávét termeszt.
2018-ban a Martinez család elkezdte megújítani földjeit, nagy hangsúlyt fektetve a talaj tápanyagtartalmának felfrissítésére és ellenálóbb variánsok telepítésére. A választás a Sarchimor-ra esett, ami egy CLR ellenálló variáns, a Villa Sarchi és a Timor keresztezéséből.
Szüret és feldolgozás
A kávét szelektíven kézzel válogatják és a farmon is kerül feldolgozásra. A cseresznye húsát lehántják, majd a babokat betonkádakba helyezik és ott fermentálják. Az erjedés végeztével a babokat átmossák tiszta vízzel és 70 órát szárítják, majd 60 napig pihentetik a farmon mielőtt elszállítják a helyi szövetkezetbe, hogy eltávolítsák a maradék gyümölcshúst a kávéról.
A variánsról
A Sarchimor a variánsok azon hibrid „családja” mely a CLR (coffee leaf rust) ellenálló kelet-timori hibrid és Villa Sarchi (egy natural Bourbon mutáció mint a Caturra és a Pacas) keresztezéséből származik. A Sarchimor egy jó keveréke a Bourbon ízprofiljának (köszönhetően a Villa Sarchi közeli rokonságának) és jó ellenállóképességnek a betegségek ellen hála a hibridnek Kelet-Timorból. Több jól ismert Sarchimor variáns is létezik, köztük a Marsellesa és a Parainema.