El Triunfo 1000g

VAN
Raktárkészlet:
El Triunfo 1000g
Ország
Pörkölési profil
17 200 Ft

Ország: Kolumbia

Régió: Huila

Farm: Finca El Triunfo

Farmer: Nicolas & Patricia Ome

Variáns: Pink Bourbon

Termőhely tengerszint feletti magassága: 1,750 m

Feldolgozási mód: Fully Washed

Fermentáció: 18 órás száraz és 48 órás vizes eljárás

Véleményünk szerint: Jázmin, sárgadinnye, gránátalma

Részletek

A kávéról

Nicolas és Patricia Ome 2005-ben vásárolták meg első farmjukat, melyet a spanyol „triumfo”, azaz siker szó után Finca El Triumfo névre kereszteltek. Büszkék mindenre, amit a farmon és az életben elértek. A farm elhelyezkedésének köszönhetően a talaj vulkáni eredetű. Ez tápanyagokban gazdag, ami biztosítja termőtalajt biztosít a kávénak. A Pink Bourbon mellett termesztenek Red Bourbon, Caturra és Castillo variánsokat.

 

Pink Bourbon variáns

A Pink Bourbon variáns, a sárga és a vörös Bourbon fajták hibridje, amit először Kolumbiában termesztettek. Ízjegyei szerint a Pink Bourbon minden előnyös jellegzetességet örökölt Bourbon szüleitől. A legtipikusabb, hogy az erős virág jegyek és egy sajátos kellemes savasság megtalálható benne.

Ennek a különleges kombinációnak a hátterében nem csak szín és a tengerszint feletti magasság áll. Laboratóriumi kutatás során kiderült, hogy Pink Bourbon fajtának magasabb a glükóz tartalma. Ez az extra glükóz – egy fajta cukor - nemcsak édesebb ízt jelent, hanem selymesebb testességet és zamatosabb szájérzet is. Néhány termelő arról is beszámol, hogy Pink Bourbonnak nagyobb az ellenállóképessége a betegségekkel szembeni, mint a vörös és a sárga szüleinek.

 

Szüret és feldolgozás

Patricia és Nicolas kézzel szüreteli és dolgozza fel az érett, piros kávécseresznyéket. Szüret után szortírozzák azokat, hogy kizárólag a legjobb minőségű szemek kerüljenek feldolgozásra. A gyümölcsöket 18 órára pihentetik, ezalatt enyhén fermentálódnak, ami előhozza a kávé gyümölcsös ízjegyeit. Ezt követően magozzák és vízbe teszik őket, ahol további 48 órára fermentáció után tiszta vízben lemossák. A megtisztított szemeket ponyvákra terítik száradni, amin gyakran átmozgatják az egyenletes száradás érdekében, ami körülbelül 20 napig tart.

 

Huila

Huila Régió Kolumbia egyik legismertebb kávétermelő területei közé tartozik. A tartomány 1,125 millió embernek ad otthont az ország dél-nyugati részén. Az itt található hegység forrása a terület biztonságos ivó és mezőgazdasági vízkészletének 70%-ban. A régión fut át a Magdaléna folyó, Kolumbia legnagyobb folyója, bő vizet adva a kávétermesztéshez és közvetve vagy közvetlenül biztosítva Kolumbia éves GDP-jének 86%-át. A hegyvidéken megtalálható az Andokra jellemző vulkanikus talaj.

 

Kolumbiai kávé

Kolumbia kávét a 19. század eleje óta termel és exportál. A kolumbiai kávé híres testességéről, élénk savasságáról és gazdag utóízéről. Erre a régióra jellemző, hogy az éghajlati jelenségek széles skálájával büszkélkedhet és a földrajzi viszonyok is kedvezőek. Ezek járulnak hozzá az egyedi ízejegyek kialakulásához a kávéban. Kolumbiában a betakarítás ideje meglehetősen változhat, aminek következménye, hogy Kolumbiának egész évben van friss termése.

 

A specialty kávék elterjedése miatt egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kereskedők és a gazdák az üzleti tevékenységük megváltoztatására. A termelőknél egyre gyakoribb, hogy különválasztják a legjobb minőségű kávéjukat, amiket külön forgalmaznak.

A kolumbiai kávék az elmúlt 10 évben több nemzetközi tanúsítványt szereztek. A leggyakoribb igazolások a Fairtrade, az Rainforest Alliance, az UTZ és az Organikus.

Adatok
Ország
Kolumbia
Pörkölési profil
Filter
Cikkszám
OE72-KG
Tömeg
1 kg/db
Hasonló termékek