Cerro Azul 1000g

Cerro Azul 1000g
Ország
Pörkölési profil
14 700 Ft

Ország: Honduras

Régió: Comayagua, La Paz

Farm: Cooperativa Cafetalera Siguatepeque Limitada (COHORSIL)

Farmer: 290+ farmer, aki a COHORSIL állomásra szállítanak

Variáns: Caturra

Termőhely tengerszint feletti magassága: 1,300 – 1,700 m

Feldolgozási mód: Fully Washed

Véleményünk szerint: Szőlőmag, Szőlő, Grapefruit olaj

Részletek

A kávéról

 

Cerro Azult egy hondurasi társaságtól, a Cooperativa Cafetalera Siguatepeque Limitada-tól (COHORSIL), hoztuk nektek. A kávé a nevét a közeli Cerro Azul Meambar Nemzeti Park ihlette. A védett esőerdőparkot egyedülálló éghajlati jellemzői miatt kedvelik, amelyet folyamatosan sűrű köd és felhő borít.

A szövetkezet 1980-ban alakult Siguatepeque városában, ami a Montecillos-hegységben található. A 12 alapító tag eredetileg mezőgazdasági termékek értékesítésével foglalkozott. Hamar szükségét látták, hogy egy erős rendszert alakítsanak ki, technikai, tudás-és pénzbeli segítségnyújtás tudjanak biztosítani a gazdáknak.

 

A COHORSIL 2000 óta exportálja a tagjai kávéit. Tevékenységi körük tovább bővült a hondurasi kistermelők igényei szerint. A technikai személyzet tagjai személyesen járják a régiókat, hogy a lehető legjobb támogatást nyújtsák. Ma a szövetkezet hiteleket ad, fenntarthatóság továbbképzés, műszaki és mezőgazdasági támogatás nyújt több mint 580 tagjának.

 

SHG minősítés:

SHG, azaz Strictly High Grown, minősítés a tengerszint feletti magasságot határozza meg amelyen a kávét termesztették. Ahhoz, hogy egy kávét SHG minősítést kapjon tengerszint feletti 1200 méteren vagy magasabban kell termeszteni. Minél magasabban van a farm annál alacsonyabb a hőmérséklet, aminek az a következménye, hogy a kávé gyümölcs lassabban érik, sűrűbb kávészemeket hozva létre.

 

European Preparation, röviden EP:

A kávészemeket méret szerint osztályozzák. A kávébabok méretének egységessége hozzájárul az egységes pörköléshez. Ebben a tételben a kávészemek mérete 15+ egységre tehető.

 

Szüret és feldolgozás

 

A szövetkezeti tagok szelektíven kézzel szedik és válogatják a cseresznyét. A szüret után a COHORSIL négy központi mosóállomás egyikébe szállítják a cseresznyéket. Első lépésként a cseresznyét mosókádakban lebegtetik, hogy eltávolítsa az éretlen vagy sérült szemeket. Ehhez újrahasznosított vizet használnak a teljes vízfelhasználás csökkentése érdekében.

 

Magozás után a kávészemek 18 órán át fermentálódnak a rajta maradt gyümölcshússal, majd átmossák őket egy öko-gépben, ami csökkenti a vízfelhasználást. A szemeket a napon szárítják, majd átszállítják a központi malomba, Siguatepeque-ben, ahol vízszintesen forgó szárítógépekben, úgynevezett guardiolakban, további 72 órán keresztül szárad. A környezettudatos feldolgozás része, hogy a guardiolakat hajtó kemencék fűtő anyaga a kávé száradásakor keletkezett száraz cascara. Miután a kávé feldolgozása befejeződött a kávészemek a siguatepequei raktárban maradnak, amíg szállításra nem kerül sor. A csomagolás előtt COHORSIL minőségellenőrző csapata a saját laborjában ellenőriz minden kávét.

 

A kávé Hondurasban

Honduras kicsi, de hatalmas kávétermelő, ezt bizonyítja, hogy a világon náluk a legnagyobb egy főre jutó kávé mértéke. Még Etiópiával is felvette a versenyt, ami tízszer akkora.

 

Hondurasban minden megvan ahhoz, hogy kiváló minőségű specialty kávét termeljenek. Az országnak megfelelő természeti adottságai vannak. Többek között bőséges termőtalaj, kedvező tengerszint feletti magasság (szinte minden farm több több mint 1000 méter tengerszint feletti magasságban van), valamint sokféle mikroklíma. A 2000-es évek elején kezdett az ipar a minőségre koncentrálni. Fejlesztették az infrastruktúrát, új technológiákat vásároltak, központosították a betakarítást és minőségellenőrzést. Az elmúlt 15 évben több nemzetközi elismerést is nyertek, amire a legbüszkébbek a 2017-ben Cup of Excellence díj.

Adatok
Ország
Honduras
Pörkölési profil
Eszpresszó
Cikkszám
OE60KG
Tömeg
1 kg/db
Hasonló termékek