Bensa Segera Kenyan Style 250g

Pörkölt Specialty kávé kávézóknak
5 500 Ft

Ország: Etiópia

Régió: Bensa, Sidamo

Farm: Logita

Farmer: 10-20 kisebb farmer, akik a Logita állomással dolgoznak együtt

Variáns: Mixed Heirloom

Termőhely tengerszint feletti magassága: 2,100 m

Feldolgozási mód: Száraz mosott (kenyai módon)

Véleményünk szerint: Tomatillo, Tejcsokoládé, Grillázs

Részletek

A kávéról

Egy igazán különleges kávé a Logita mosóállomásról, amit Heleanna Georgalis és a Moplaco Company 2017-ben vásárolt. A mosóállomás jellegzetessége, hogy a nevét a rajta keresztül futó Logita folyóról kapta.

Amikor a vertikális integrációt engedélyezték, a Moplaco Company úgy döntött, hogy a minőség javításához vezető következő lépés, hogy saját mosóállomásuk legyen. Heleanna Georgalisnak több szempontból is Bensa a kedvenc helye Sidamoban. A terület tengerszint feletti magassága, a talaj és a természetes vízforrás miatt kiváló minőségi kávék termesztésére alkalmas. Ő is tudta, hogy a környező gazdákkal való szoros együttműködés kölcsönös hasznot hoz, tovább emeli a minőséget. A Logita állomás a Segera nevű kis falu közelében található, ahonnan az összes termelő származik, akik cseresznyét szállítanak a mosóállomásra.

 

Szüret és feldolgozás

Ezt a tételt 10-20 gazda szállította a mosóállomásra, a szüret kezdetén. Itt a kávét tengerszint felett 2300 m magasságban termesztik. Ez a magasság hűvösebb hőmérsékletet biztosít, az éghajlat hideg és párás, a környezet hihetetlenül zöldellő.

Ezt a tétel egy mosott feldolgozású, ami azt jelenti, hogy az érett cseresznyét szétválogatják, tiszta vízben megmossák, lebegtetik majd kimagozzák és 36-72 órán keresztül fermentálják - az időjárástól függően. A víz felhasználásának minimalizálása érdekében az erjesztést szárazon végzik. Az fermentálás során a kávét naponta háromszor átmozgatják. Az erjedés után a kávészemeket megmossák és áztatják, majd 15-20 napig száradnának emelt afrikai ágyakon. A dolgozók gyakran forgatják, hogy elősegítsék az egyenletes száradást.

Ezt a fajta száraz fermentációt harmadik éve végzik a Logita mosóállomáson. Most először próbálták ki, hogy a lehető legkevesebb vizet használják a kávé feldolgozása során. Száraz fermentáció gyakoribb Kenyában, ezért „kenyai módnak” nevezik Etiópiában.

Adatok
Ország
Ethiop
Kiszerelés
250g
Cikkszám
OE39-k
Tömeg
250 g/db
Hasonló termékek