Asobombo 100g

VAN
Raktárkészlet:
Asobombo 100g
Pörkölési profil
Ország
2 290 Ft

Ország: Kolumbia

Régió: Huila, Pitalito

Farm: Asobombo Cooperative

Farmer: 80+ members of Asobombo Cooperative

Variáns: Pink Bourbon

Termőhely tengerszint feletti magassága: 1,500 – 1,850 m

Feldolgozási mód: Fully Washed

Fermentáció: 12-36 órás eljárás

Véleményünk szerint: Egres, Eper, Vaj

Részletek

A kávéról

A Grupo Asociativo El Bombo Pitalito Inza-t, röviden Asombombo, Luis Alfredo Diaz alapította. Legfőbb célja a társaság tagjainak növelje a piacra jutás esélyét, és méltányos, árat szerezzenek a kemény munkával előállított kávéjukért. Az Asombombo napjainkban több mint 80 taggal rendelkezik, akik organic tanúsítvánnyal rendelkeznek.

 

Pink Bourbon variáns

A Pink Bourbon variáns, a sárga és a vörös Bourbon fajták hibridje, amit először Kolumbiában termesztettek. Ízjegyei szerint a Pink Bourbon minden előnyös jellegzetességet örökölt Bourbon szüleitől. A legtipikusabb, hogy az erős virág jegyek és egy sajátos kellemes savasság megtalálható benne.

Ennek a különleges kombinációnak a hátterében nem csak szín és a tengerszint feletti magasság áll. Laboratóriumi kutatás során kiderült, hogy Pink Bourbon fajtának magasabb a glükóz tartalma. Ez az extra glükóz – egy fajta cukor - nemcsak édesebb ízt jelent, hanem selymesebb testességet és zamatosabb szájérzet is. Néhány termelő arról is beszámol, hogy Pink Bourbonnak nagyobb az ellenállóképessége a betegségekkel szembeni, mint a vörös és a sárga szüleinek.

 

Szüret és feldolgozás

Pitalitoban a gazdaságok általában valamivel nagyobbak, mint Kolumbia más régióiban. A legtöbb gazdaság itt 3 és 5 hektár között van, míg más régiókban 1-3 hektár. A mai Pitalitoban élő családok többsége a 19. és a 20. században vándorolt Nariñóból. Nariño korábban sokkal sűrűbben lakott terület volt, mint Huila, de sokan Pitalitoba vándoroltak megfizethető, termékeny földet keresve. A kávé mellett sok helyi termelő cukornádat is termeszt. Az Asobombo segített a farmereinek malmokat építeni, ahol a cukornádat panelának, egy tipikus Dél-Amerikában híres nyers cukornádterméknek, dolgozhatják fel.

 

Farmerek és a családtagjaik kézzel szüretelik és dolgozzák fel az érett, piros kávécseresznyéket. Szüret után szortírozzák azokat, hogy kizárólag a legjobb minőségű szemek kerüljenek feldolgozásra. A cseresznyét kis kézi hajtásos magozógéppel magozzák, majd tartályokban fermentálják 12-36 órán keresztül. Az fermentálást követően a kávészemeket tiszta vízben megmossák, azután teraszokra ponyvákra terítik száradni. Gyakran átmozgatják az egyenletes száradás érdekében, ami körülbelül 20 napig tart.

 

Huila

Huila Régió Kolumbia egyik legismertebb kávétermelő területei közé tartozik. A tartomány 1,125 millió embernek ad otthont az ország dél-nyugati részén. Az itt található hegység forrása a terület biztonságos ivó és mezőgazdasági vízkészletének 70%-ban. A régión fut át a Magdaléna folyó, Kolumbia legnagyobb folyója, bő vizet adva a kávétermesztéshez és közvetve vagy közvetlenül biztosítva Kolumbia éves GDP-jének 86%-át. A hegyvidéken megtalálható az Andokra jellemző vulkanikus talaj.

 

Kolumbiai kávé

Kolumbia kávét a 19. század eleje óta termel és exportál. A kolumbiai kávé híres testességéről, élénk savasságáról és gazdag utóízéről. Erre a régióra jellemző, hogy az éghajlati jelenségek széles skálájával büszkélkedhet és a földrajzi viszonyok is kedvezőek. Ezek járulnak hozzá az egyedi ízejegyek kialakulásához a kávéban. Kolumbiában a betakarítás ideje meglehetősen változhat, aminek következménye, hogy Kolumbiának egész évben van friss termése.

 

A specialty kávék elterjedése miatt egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kereskedők és a gazdák az üzleti tevékenységük megváltoztatására. A termelőknél egyre gyakoribb, hogy különválasztják a legjobb minőségű kávéjukat, amiket külön forgalmaznak.

A kolumbiai kávék az elmúlt 10 évben több nemzetközi tanúsítványt szereztek. A leggyakoribb igazolások a Fairtrade, az Rainforest Alliance, az UTZ és az Organikus.

Adatok
Pörkölési profil
Filter
Cikkszám
OE86100g
Tömeg
100 g/db
Hasonló termékek